Israel ud af Eurovision!

Presset på arrangørerne vokser herhjemme såvel som internationalt – Israel skal ud af Eurovision. Den skal være en folkefest, ikke en accept af folkemord. Et stort antal danske kunstnere har skrevet under på kravet og lørdag er der indkaldt til demonstration i København under parolen: Israel ud af Eurovision. Demonstrationen vil bakke op om Israel out of Eurovision’s aktion ved DR og samles umiddelbart op til det danske Melodi Grand Prix bliver sendt fra kl. 20.

Danske musikere skriver i deres åbne brev til DR bl.a.:

– Vi kan ikke være passive og se på, at et land, der begår grove krigsforbrydelser mod et fængslet folk, bliver inviteret til en fælles fejring af musik, mangfoldighed og samhørighed. Vi opfordrer på det stærkeste DR til at stå op for udelukkelsen af Israel i dette års Eurovision”.

Fire af de musikere, der har underskrevet det åbne brev, er medlemmerne af bandet UBLU, der selv deltager i årets danske Melodi Grand Prix med sangen ‘Planetary Hearts’.

– Vi mener ikke, at Israel bør have lov til at deltage i årets Eurovision, og vi synes faktisk, at beslutningen om at lade Israel forblive i konkurrencen er lige så politisk, som hvis man valgte at udelukke dem, siger bandmedlem Marie Rørbæk til DR).

I et interview siger Isam B. bl.a.:
– Vi kan ikke holde folkefest når der er et folkedrab i gang.

Også andre af de danske Grand Prix-deltagere er underskrivere af det åbne brev. Det gælder Pil Jeppesen, der har skrevet nummeret ‘Sand’ fremført af sangeren SABA, og Merle Pi Madsen, der har været med til at skrive ‘The Chase (Zoom Zoom)’, der fremføres af sangeren CHU CHU.

Se alle underskriverne her

Også i Sverige, Norge, Finland og Island står sangere og sangskrivere solidarisk mod Israels folkemord.

Islands sammenslutning af komponister og tekstforfattere opfordrede i sidste måned til, at Israel blev suspenderet fra Eurovision-konkurrencen i en erklæring, der sagde, at dets deltagelse i en begivenhed “karakteriseret af glæde og optimisme” ville være uforenelig med Israels militære handlinger.

Arrangøren bag Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), hævder at:

“Eurovision Song Contest er en konkurrence for public service-tv-selskaber fra hele Europa og Mellemøsten. Det er en konkurrence for tv-selskaber – ikke regeringer – og den israelske offentlige tv-virksomhed har deltaget i konkurrencen i 50 år….Eurovision Song Contest er fortsat en ikke-politisk begivenhed, der forener publikum over hele verden gennem musik.”

Denne udtalelse står i skarp modsætning til virkeligheden.

Selvfølgelig er Eurovision politisk. Det er blot magthavernes politik der er gældende, det er de vestlige regeringers støtte til Israel og Israels folkemord der står overfor folkeretten og den stærke solidaritetsbevægelse. I 2022 blev Rusland udelukket pga deres angreb på Ukraine og er ikke siden lukket ind i igen. Et politisk udtryk for de europæiske regeringers involvering i krigen.

Israels deltager og dennes sangvalg er også politisk.

Israels repræsentant ved begivenheden vil være Eden Golan. Golan blev valgt efter at have fremført Aerosmiths sang, “I Don’t Want to Miss a Thing”, som hun dedikerede til de israelske fanger, der blev holdt af den palæstinensiske modstandsbevægelse i Gaza.

Kilde bl.a.
‘Kick Israel Out’ – Eurovision Song Contest Urged to Boycott Israel

Se Musikbranchen for våbenhvile

DEMONSTRATION LØRDAG VED DR

 

Foto: Artists for Palestine UK

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater