Bandekriminalitet i Ecuador: påskud for USA til at gribe ind i landets indre anliggender

I en aftale udenom nationalforsamlingen har Ecuadors præsident Daniel Noboa indgået en 5-årig aftale med USA, der betyder at Ecuador de facto bliver en amerikansk koloni. Et længe næret ønske hos borgerskabet i Ecuador og USA-imperialismen. Interventionen sker under dække af at bekæmpe bandekriminalitet.

Den 22. januar 2024 afgjorde forfatningsdomstolen, at aftalen mellem Ecuador og USA om militært samarbejde ikke behøver at godkendes af nationalforsamlingen, så den blev sendt tilbage til præsidenten, så processen kunne fortsætte. Det gjorde det muligt for præsident Daniel Noboa at holde flere møder med præsident Bidens særlige rådgiver for Amerika, Christopher Dodd, og den øverstbefalende for USA’s sydkommando (SOUTHCOM), general Laura Richardson, hvor rammerne for dette samarbejde blev fastlagt.

Noboa har udnyttet fænomenet kriminel vold til at gennemføre samarbejdsplaner mellem USA og Ecuador og ratificere de aftaler, som Guillermo Lasso underskrev få dage før, han forlod præsidentposten, for at realisere borgerskabets længe ventede ønske om at gøre landet til en amerikansk koloni. Ifølge udenrigsminister Gabriela Sommerfeld vil den amerikanske intervention være “ret bred og dække forskellige områder”. Ifølge Richardsons udtalelser omfatter den en investering på 93,4 millioner dollars, som blandt andet skal bruges til træning, “overførsel af militært udstyr, humanitær hjælp og katastrofeberedskab, professionel militær uddannelse”. 

Interventionen skal vare i fem år, hvor militæret vil nyde diplomatisk immunitet, de vil få privilegier som fritagelse for told, skatter, ukrænkelighed af deres person, hjem, korrespondance og ejendom. De vil nyde strafferetlig immunitet på det nationale territorium. Det er overflødigt at sige, at det blandt andet åbner døren for, at de overgreb, som amerikanerne begår i vores land, kan forblive ustraffede, som det er sket i lande, hvor USA har interveneret.

Forfatningsdomstolen afsagde sin kendelse uden at tage hensyn til, at denne aftale indeholder ikke-traditionelle militære operationer, så der var behov for en mere grundig debat i nationalforsamlingen om dens godkendelse, hvilket afspejles i dennes mindretalsrapport. Det tyder på, at domstolen har bidraget til, at regeringen har gennemført en aftale, der er skadelig for landets interesser.

Dagen efter forfatningsdomstolens afgørelse, den 23. januar, ankom de amerikanske rådgivere Christopher Dodd og Laura Richardson til Ecuador i et fly med “udefineret sikkerhedsassistance” og indledte samtaler med præsident Noboa og flere ministre. De hævdede at have en 5-årig sikkerhedsplan for Ecuador, hvor de ville gribe ind i militære, operationelle, overførsler og rotation af militære ressourcer. Dette indebærer et tab af suverænitet i de beslutninger, som landet træffer i håndteringen af den interne konflikt. 

Borgerskabet og imperialismen har i årevis arbejdet for at sikre, at landets nationale sikkerhedspolitik er indrammet af USA’s militærpolitik, mens amerikanerne forsøger at genvinde det rum, de mistede for mange år siden, til at blande sig i interne beslutninger. Aftalen vil med andre ord cementere landets afhængighed af USA militært og kommercielt, og den vil kun gavne én del af befolkningen: borgerskabet.

En Marcha, 30. januar 2024

En Marcha er organ for Ecuadors marxistisk-leninistiske kommunistparti PCMLE, som er medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater