USA og 15 andre lande kvæler nødhjælps arbejdet i Gaza

Mens Israel forsætter sit folkemord og har erklæret at de forsætter til Rafah indtil alt i Gaza er bombet, har USA og en række andre imperialistiske støtter skåret økonomien under FNs hjælpeorganisation UNRWA i Gaza væk. Organisationen frygter at måtte lukke for alt nødhjælps arbejde blandt palæstinensere i hele regionen allerede i denne måned, skriver Palestine Chronicle.

FN’s hjælpeorganisation (UNRWA) har advaret om, at den “højst sandsynligt” vil blive tvunget til at lukke sine operationer i den belejrede Gazastribe og i hele regionen inden udgangen af februar, hvis finansieringen forbliver suspenderet.

Flere vestlige lande, heriblandt USA, Canada og Frankrig, har suspenderet støtte til en værdi af 440 millioner dollars til FN’s nødhjælpsorganisation, efter at Israel påstod, at nogle af organisationens ansatte var involveret i den palæstinensiske modstandsbevægelses operation den 7. oktober.  UNRWA har opsagt de pågældende medarbejderes kontrakter og bedt om en uafhængig undersøgelse.

“Det er svært at forestille sig, at Gazas indbyggere vil overleve denne krise uden UNRWA,” sagde Thomas White, direktør for UNRWA i Gaza og FN’s humanitære vicekoordinator for det besatte palæstinensiske område, i en erklæring torsdag.

UNRWA er den største humanitære organisation i Gaza. Af organisationens 13.000 ansatte arbejder mere end 3.000 fortsat, og de er rygraden i de humanitære hjælpeoperationer, hedder det i udtalelsen.

“Mens krigen i Gaza fortsætter med uformindsket styrke, og mens Den Internationale Domstol kræver mere humanitær bistand, er det tid til at styrke og ikke svække UNRWA,” siger UNRWA’s generalkommissær Philippe Lazzarini.

“Agenturet er fortsat den største hjælpeorganisation i en af de mest alvorlige og komplekse humanitære kriser i verden,” understregede han.

Lazzarini sagde videre: “Jeg tilslutter mig opfordringen fra FN’s generalsekretær Antonio Guterres til at genoptage finansieringen af UNRWA. Hvis finansieringen forbliver suspenderet, vil vi højst sandsynligt blive tvunget til at lukke ned for vores operationer i slutningen af februar, ikke kun i Gaza, men også i hele regionen.”

De kolossale humanitære behov hos over 2 millioner mennesker i Gaza risikerer nu at blive endnu større efter 16 donorlandes beslutning om at stoppe den økonomiske støtte til UNRWA, hedder det i udtalelsen.

Fjernelsen af UNRWA-bistand i Gaza er hensynsløs

Omkring 21 globale hjælpeorganisationer har kritiseret visse landes beslutning om at suspendere støtten til FN’s Hjælpeorganisation (UNRWA), der er den vigtigste bistandsyder til millioner af palæstinensere i Gaza og regionen.

I en fælles erklæring udtaler organisationerne, herunder Oxfam og Red Barnet, at “vi er dybt bekymrede og oprørte over, at nogle af de største donorer er gået sammen om at suspendere” finansieringen af UNRWA “midt i en hastigt forværret humanitær katastrofe i Gaza.”

At gøre dette “vil påvirke livreddende bistand til over to millioner civile, hvoraf over halvdelen er børn, der er afhængige af UNRWA-hjælp i Gaza”.

Næsten et dusin vestlige lande, herunder USA, Canada og Frankrig, har suspenderet finansieringen til FN’s hjælpeorganisation, efter at Israel hævdede, at nogle af dets ansatte var involveret i operationen den 7. oktober, der blev udført af den palæstinensiske modstandsbevægelse. UNRWA har opsagt de pågældende ansattes kontrakter og anmodede om en uafhængig undersøgelse.

Videre i udtalelsen advares der om at “Befolkningen står over for sult, truende hungersnød og et udbrud af sygdom under Israels fortsatte vilkårlige bombardementer og bevidste berøvelse af nødhjælp i Gaza.”

“Vi er chokerede over den hensynsløse beslutning om at skære en livline for en hel befolkning af nogle af de selvsamme lande, der havde opfordret til, at hjælpen i Gaza blev optrappet, og at humanitære hjælpearbejdere blev beskyttet, mens de gjorde deres arbejde” .

“Denne beslutning kommer samtidig med, at Den Internationale Domstol beordrede øjeblikkelig og effektiv handling for at sikre levering af humanitær bistand til civile i Gaza.”

UNRWA-arbejde ‘kan ikke erstattes’

Da UNRWA er den største humanitære organisation i Gaza, “kan deres levering af humanitær bistand ikke erstattes af andre organisationer, der arbejder i Gaza.”

Hvis finansieringssuspensionerne ikke tilbageføres, understreger hjælpeorganisationerne, “kan vi komme til at se et fuldstændigt sammenbrud af den allerede begrænsede humanitære indsats i Gaza.”

Med omkring en million fordrevne palæstinensere, der søger ly i eller omkring 154 UNRWA-beskyttelsesrum, har agenturet og hjælpeorganisationerne fortsat arbejdet under næsten umulige omstændigheder for at skaffe mad, vaccinationer og ferskvand, hedder det i erklæringen.

Den tilføjer, at de lande, der suspenderer midler, risikerer “yderligere at berøve” palæstinenserne i regionen vigtig mad, vand, lægehjælp og forsyninger, uddannelse og beskyttelse.

Hjælpeorganisationerne opfordrer donorstaterne til at bekræfte deres støtte til det vitale arbejde, som UNRWA og dets partnere udfører “for at hjælpe palæstinenserne med at overleve en af de værste humanitære katastrofer i vor tid”.

“Landene må ophæve disse finansieringssuspensioner, opretholde deres pligter over for det palæstinensiske folk og opskalere den humanitære bistand til civile i stort behov i Gaza og regionen,” konkluderede erklæringen.

UNRWA’s generalkommissær, Philippe Lazzarini, har advaret om de alvorlige konsekvenser af at sanktionere hele befolkningen i Gaza på grund af beskyldningerne mod nogle få personer i organisationen.

“Mange er sultne, da uret tikker mod en truende hungersnød,” understregede han.

Lazzarini opfordrede lande, der har suspenderet deres finansiering, “til at genoverveje deres beslutninger, før UNRWA tvinges til at suspendere sin humanitære indsats.”

Ifølge Gazas sundhedsministerium er 26.751 palæstinensere blevet dræbt og 65.636 såret i Israels igangværende folkedrab i Gaza, der begyndte den 7. oktober. Palæstinensiske og internationale skøn siger, at størstedelen af de dræbte og sårede er kvinder og børn.

Oversat fra Palestine Chronicle, 30.1.2024 og 2.2. 2024


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater