World Economic Forum i Davos: Monopoler og politikere lægger strategi

På World Economic Forum’s årlige møde i Davos formulerer statsledere, monopolernes topfolk og ideologer deres udviklingslinjer for den kapitalistiske verden. I år var både Israel og Ukraine højt på dagsordenen på mødet.


NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg var blandt oplægsholderne. Her skulle han give NATO’s aktuelle bud på tackling af den imperialistiske konkurrencekamp og alliancens strategi og taktik. Dette bliver selvfølgelig kaldt noget andet, som forsvar for demokrati, frihed og tillid. Stoltenberg begrundede det fænomen, at trods NATO angiveligt er en forsvarsalliance mellem USA og Europæiske lande, så retter NATO en betydelig del af sit krudt mod Kina, og opererer over hele kloden. Kina kommer nærmere, sagde Stoltenberg, agerer i bl.a. Afrika og Arktis.

Ja, Kina har udviklet sig til en stærk imperialistisk magt, der truer USA’s rolle som verdens stærkeste supermagt og den kamp har USA, NATO/Vestens imperialister ikke tænkt sig at stå som tabere i. De går offensivt til værks mod konkurrenterne Rusland og Kina og her kommer Ukraine ind som et vigtigt brændpunkt for den imperialistiske magtkamp. Det var da også et af de store spørgsmål for Stoltenberg.

Her tog han opgaven at være indpisker for NATO’s krig i Ukraine. Krigstrætheden har indfundet sig i det amerikanske samfund, hvor kæmpe store milliardbeløb er kastet ind i krigen. Biden har endnu ikke fået godkendt sin seneste hjælpepakke på 400 milliarder kr (=hjælpe sig selv-pakke for dele af de amerikanske monopoler, bl.a. våbenindustrien).
Biden presser på for at få Kongressens godkendelse og med ordene, at kommer den ikke ”bringer det USA’s nationale sikkerhed, NATO-alliancen og resten af den frie verden i fare”.

Zelenskyj: Europa skal opruste

Zelenskyj optrådte igen som fortaler for massiv oprustning. Ikke kun for våben til Ukraine, men en generel masseoprustning i NATO og EU.

– Vi, i den fri verden eksisterer kun så længe vi kan forsvare os selv. .. Hvilken europæisk hær kan i dag mønstre en kampklar hær, der kan holde Rusland tilbage… og hvis vi alle skal kæmpe mod Putin i fremtiden, er det så ikke bedre at gøre en ende på hans krigsstrategi nu? Vort lands mænd og kvinder gør det allerede. De er verdens mulighed. I enhver konflikt er der altid et punkt, hvor katastrofen kan afvendes. Ukraine er den mulighed.

Zelenskyj taler om en retfærdig fred, og gør det klart for Vesten og dens monopoler, at Ukraine efter krigen vil stå åben for deres investeringer.
– Vi behøver jer til at genopbygge vores liv.

På et forudgående sikkerhedsmøde havde 80 repræsentanter for nationer og institutioner holdt møde og forbereder nu et såkaldt “Fredstopmøde” med diskussion om en nyordning for Ukraine.

Hør Zelenskys tale

NATO er en krigshøg og bakker op. Alliancens synspunkt er ifølge Stoltenberg i han tale i Davos, at “en fredelig og retfærdig afslutning” på konflikten “er flere våben til Ukraine”.

Storbritanniens premierminister Rishi Sunak har lige meddelt at de donerer næsten 22 milliarder kroner, ligesom den danske regering også netop har fornyet sin våbenstøtte.

Vesten vil have kontrol over palæstinenserne

Et andet brændpunkt der var sat på dagsordenen i Davos var Israel/Palæstina og den fremtid Vestens ledere ønsker at udstikke – efter krigen og folkemordet på palæstinenserne. Det vigtigste spørgsmålet for forsamlingen var hvordan palæstinensernes land kan kontrolleres af Vesten i fremtiden.

For disse lande, der hylder sig selv som demokratiske og gerne går i krig med påskuddet om at indføre ’fred og frihed’ forekommer det helt naturligt, at palæstinenserne i deres fremtid efter krigen ikke skal vælge deres egen regering.

Her fremlagde Norges udenrigsminister sin vision og fortalte at:

– Et antal lande arbejder på dette sammen med os … at danne en bred samlingsregering (i Palæstina).
Og at det palæstinensiske territorium skulle regeres af den vestligt støttede palæstinensiske selvstyre.

Senere kom han i tanke om at tilføje, at det også skulle være en løsning palæstinenserne kunne støtte.

Nej, det er en underordnet ting for Vestens ledere og monopolinteresser, hovedsagen er at sikre en palæstinensisk befolkning der ikke gør oprør mod Israels besættelse, men er under kontrol, så alle planerne om handelsruter og gas- og oliefund kan realiseres for EU og NATO-landene i konkurrence med Kina og Rusland.

Taler mm på World Economic Forum 2024

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater