Imperialisterne slås om Mellemøsten

Mellemøsten er et brændpunkt for verdens imperialistiske magter, der her har store strategiske interesser i råstoffer og handelsruter. En af den vestlige imperialismes redskaber er alliancen med det zionistiske Israel og dets folkemorderiske krig mod palæstinenserne. Trods faren for at antænde en større krig fortsætter USA og dets allierede med at støtte og bevæbne Israel.
Vi bringer her et uddrag af teksten “Den internationale situation og vores opgaver”, hvor CIPOML fra deres verdenskonference i 2023 sammenfatter et overblik over situationen for verdens befolkning – levevilkårene, imperialisternes indbyrdes rivalisering og ikke mindst klassekampens situation og opgaverne for de revolutionære kræfter.  

Mellemøsten, som har udvidet sig mod Kaukasus, Afrika og Asien, har ikke mistet sin betydning for imperialisterne. Det har en strategisk position med hensyn til energireserver og transportruter. I de senere år er der sket forandringer i dette område, som har været skueplads for mange regionale og nationale krige.

USA har især forsøgt at udelukke sine rivaler fra Mellemøsten, men det er ikke lykkedes, og både USA og Rusland har tropper i regionen. Iran, Saudi-Arabien og Tyrkiet har også tropper i visse lande i regionen og gennemfører militære operationer. Iran er aktiv i Irak, Syrien, Libanon og Yemen. Tyrkiet er aktivt i Irak, Syrien, Libyen og Aserbajdsjan. Saudierne, som foregiver at være arabernes leder, nærer og støtter reaktionære regimer og kræfter i regionen, fra Libyen til Sudan, fra Irak til Yemen, nogle af dem med væbnet intervention, i solidaritet med De Forenede Arabiske Emirater.

Takket være det særlige forhold til USA og med USA’s støtte har den racistiske israelske zionisme taget vigtige skridt til at sikre anerkendelse af næsten alle de reaktionære stater i regionen, som den har forsøgt at “normalisere” sine relationer med. Dette skete på trods af besættelsen af Palæstina og den uophørlige udgydelse af palæstinensisk blod, på trods af den terror, den udløste i Jerusalem, som den har erklæret for sin hovedstad, på trods af dens næsten periodiske bombardementer af Gaza og i juli af Vestbredden, på trods af dens indtrængen i Jenin med tanks og de snesevis af palæstinensiske liv, der gik tabt efter hvert angreb. Med de brutale angreb efter den 7. oktober er “normaliseringsprocessen” gået i stå, og saudierne har suspenderet den. Men ingen af landene i regionen afbrød de diplomatiske og kommercielle forbindelser med Israel; tværtimod fortsatte de med at give dem logistisk hjælp.

Den israelske zionismes åbne folkemorderiske aggression mod Gaza, som åbent støttes af USA, Storbritannien, europæiske imperialister og næsten alle europæiske lande, Japan, Australien osv. har til formål at afpalæstinisere denne region.

Denne aggression skelner ikke mellem soldater og civile, anerkender ikke skoler, hospitaler og hellige steder, og den har fået verdens befolkninger, herunder befolkningerne i de imperialistiske centre, til at reagere, og enorme demonstrationer blev organiseret i næsten alle byer.

En af hovedårsagerne til, at USA og dets allierede støtter denne umenneskelige aggression – med risiko for at gøre det sværere for dem at opretholde deres tidligere gode forhold til de arabiske lande i regionen – er den voksende betydning af en allieret som Israel under forhold med skærpede modsætninger mellem imperialisterne, såvel som det faktum, at den nye “økonomiske korridor” fra Indien til Europa vil passere gennem de zionistisk besatte palæstinensiske områder. Efter en vis tøven opfordrer den russiske og kinesiske imperialisme, med henblik på at forny sine forbindelser med de “islamiske” lande i regionen, til en “våbenhvile“, men udvikler ikke en konkret holdning til at stoppe den israelske aggression ud over ord.

APK er medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater