Regeringen tillader sprøjtemidler med PFAS – mens de bryster sig af at gå til kamp mod samme

Sagen om forurening med PFAS er et klassisk eksempel på hvordan en regering holder hånden over forurenerne i industri og landbrug. Miljøminister Magnus Heunicke sætter en teaterkulisse op, hvor man angiveligt ’sætter hårdt ind og tager fat om problemerne’ – mens den store forurening bagved for lov at fortsætte uhindret.

Foto: Wikimedia

Opmærksomheden i offentligheden på forurening med PFAS/flourstoffer kom helt op til overfladen, da et kogræsserlaug i Korsør blev udsat for høje værdier af PFAS, fordi de havde spiste kød fra kvæg, der havde græsset på arealer, som støder op til brandøvelsesarealer. Men brandslukningsskum er kun en minimal del af kilden til forureningen med disse stoffer.

Indholdet af giftstofferne er en tikkende bombe for fødevarer og drikkevand. 104 steder rundt om i landet er der målt PFAS mindst 100 gange så højt som grænseværdien.

Hvad gør regeringen i denne situation?

De melder stort ud, at ”nu går vi foran” og forbyder fra årsskiftet PFAS i brandslukningsskum. Vel vidende, at de store problemer venter helt andre steder. I industrien, men også i landbrugets brug af sprøjtegifte, der bruges i store mængder. Nogle af landbrugets mest populære sprøjtemidler er flourstoffer og de bruges i stigende grad. EU er angiveligt på vej mod et forbud imod flourstoffer, men landbruget holdes udenfor.

I stedet for at gå foran i Danmark og forbyde at flourstoffer spredes ud over markerne har Miljøministeriet netop godkendt 3 insekt- og ukrudtsmidler, der er baseret på PFAS.

Miljøstyrelsen har sideløbende planlagt en undersøgelse af om pesticiderne bidrager til den faktiske forurening af grundvandet med flourstoffer, men imens kan midlerne imod enhver logik stadig frit bruges. Alt imens Heunicke bryster sig af at gå forrest mod PFAS.

Undersøgelsen vil angiveligt strække sig over flere år. Syltekrukker anvendes ikke kun af regeringen når det gælder om at udskyde lønkrav.

Kilder

Når Heunicke nøler, bør landbruget selv stoppe PFAS-pesticiderne
Gylle.dk

Tonsvis af PFAS-pesticider er brugt i landbruget gennem 70 år. Alligevel er de undtaget et forbud mod PFAS
Danwatch


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater