COP28 slutdokument: Tomme ord og uforpligtende erklæringer

Dette års klimatopmøde, COP28, sluttede med at vedtage en erklæring der for første gang nævner fossile energikilder. Det har kun taget de ærede delegerede 28 år at komme frem til en vag opfordring om at udfase årsagen til global opvarmning. Slutdokumentet er et blufnummer fra Dan Jørgensen og fra verdens oliesheiker, der hævder at ambitiøse planer og ord på papir rent faktisk betyder handling. Virkeligheden viser, at det går den gale vej, temperaturerne vil fortsætte med at stige.

Verdens ledere i enighed om tomme ord og rige muligheder for at fortsætte med at afbrænde fossile brændstoffer

Klimatopmødet COP28 markerede en lille papirsejr i klimadebatten, idet det for første gang inkluderede en henvisning til fossile energikilder i sin afsluttende erklæring. Efter 28 år har delegerede nået til enighed om at opfordre til udfasning af den primære årsag til global opvarmning. Fra Danmark ved vi at ord er taknemlige, regeringer har i årevis påstået at have vedtaget verdens mest ambitiøse klimaplaner, mens praksis viser det modsatte. Omstillingen til vedvarende energikilder som vind er gået i stå.

Punkter i den endelige tekst omfatter:

  • En henvisning til en udfasning af alle fossile brændstoffer.
  • Et mål om at verden skal nå at blive CO2 neutral i 2050.
  • Et mål om at tredoble vedvarende energi og fordoble energieffektiviteten inden 2030.

Slutdokumentet fra COP28 indeholder alene en række frivillige løfter. Aftalens sprog om “overgang væk fra fossile brændstoffer i energisystemer” fremstår positivt, men efterlader rigeligt rum for fortolkning, da det ikke specificeres i detaljer. Aftalen har primært fokus på elektricitet og varmeproduktion, mens andre sektorer som transport og tung industri ikke nævnes i samme grad. Desuden åbner aftalen op for fortsat brug af fossil gas som et “overgangsbrændstof” og muligheden for “kulstofopsamling og -lagring”, og andre smuthuller.

COP28 har ikke været det gennembrud, som den danske regering hævder, mens de praler af at have siddet med ved forhandlingsbordet. Der er alene tale om en mindre sproglig indrømmelse. Systemet med årlige klimatopmøder har i praksis vist sig som en undskyldning for at udskyde de nødvendige gennemgribende ændringer der er brug for.

PR-maskinen er til gengæld fantastisk: som man kan se på billedet fra topmødet er verdens ledere forenet og har sikret vejen mod frelse… Det er det tragikomiske ved resultatet i Dubai, at det vil blive brugt som en undskyldning for at udskyde handling væk fra fossile energikilder.

Klimatopmøderne er løgn og bedrag fra ende til anden.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater