EU-topmøde: Hvem skal betale for fortsat krig – skal den afsluttes nu – og Ukraine ind i EU?

Torsdag d. 14.-15. december mødes stats- og regeringschefer til EU-topmøde. De store spørgsmål på dagsordenen er: Kan EU blive ved at betale for Ukraine-krigen, falder USA fra – skal der sluttes fred snarest og Ukraine deles mellem Rusland og de vestlige imperialister – og skal EU starte optagelsesforhandlinger med Ukraine nu?

Pressemøde i Det Hvide Hus

Ukraine-krigen er gået ind i dødvande, hvor en sejr for USA/EU/NATO ikke rigtig ligger i kortene. I USA’s senat blokerer Republikanerne for den næste store krigspakke til Ukraine, som Biden havde planlagt. Det medfører et pres på EU for at klare våbenhjælpen.

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg er begyndt at bruge udtryk som ”når fredsforhandlinger kommer på tale”. Mener de vestlige imperialister, at tiden er inde til at få en fred, hvor de kan dele Ukraine med Rusland? Og er USA og EU uenige om, at det er nu? I al fald har det store fokus på Israels og Vestens krig mod palæstinenserne gjort det for svært for politikerne at opretholde heltestatus’en omkring Zelenskiy, nu hvor vi ikke fordres med propaganda 24-7. Der skal dog noget til, at gøre det acceptabelt fortsat at trække 2-cifrede milliardbeløb ud af statskassen, samtidig med at hele velfærdsområdet falder fra hinanden.

For hvem skal blive ved at betale for en uendelig krig? EU’s ledere lader til stadig at være opsat, lige bortset fra Viktor Orban i Ungarn, der vil stemme nej til EU’s nye Ukraine-pakke på 50 milliarder euro (373 mia kr.) og nej til en køreplan for Ukraines optagelse i EU. Pengene betyder jo både et direkte tilskud til den europæiske våbenindustri og skal finansiere de store planer EU-landene har om at overtage styringen over Ukraines økonomi og produktion. Hvis Orban nedlægger veto forlyder det, at de øvrige lande måske vil forsøge at gå selv og dele pakken imellem sig. Men modstanden i befolkningerne vil være en faktor. Den kan meget vel blive større når pengene skal tages direkte i det enkelte land.

I hele denne her kamp for at vinde Ukraine for Vesten vil EU også forsøge at bruge deres pressionsmiddel mod Ungarn, at de har indefrosset penge til landet fra EU’s genopretningsfond, angiveligt pga ’manglende demokrati’ i Ungarn. Ikke lige et forhold der ellers bekymrer EU-systemet.

Fra EU lyder det op til topmødet:
Kommissionen anbefaler, at der indledes tiltrædelsesforhandlinger med Ukraine

“Kommissionen anbefaler Rådet at indlede EU-tiltrædelsesforhandlinger med Ukraine som led i udvidelsespakken fra 2023. På trods af den igangværende krig har beslutningen om at give landet status som EU-kandidatland skabt en stærk reformdynamik i landet, og den ukrainske regering er godt på vej til at gennemføre de 7 trin i Kommissionens udtalelse om Ukraines ansøgning om EU-medlemskab. Kommissionen har nu beskrevet en række vigtige tiltag, som Ukraine skal implementere, for at Rådet kan vedtage forhandlingsrammerne, og Kommissionen er klar til at gennemgå fremskridtene på disse områder i marts 2024.”

NATO og Ukraine

En anden side af Vestens plan med Ukraine er et kommende NATO-medlemskab. Men hvornår? Anders Fogh Rasmussen, der stadig har hænderne dybt begravet i NATO’s krige, bl.a som rådgiver for Volodymyr Zelenskiy er kommet med det ekstreme forslag, at Ukraine – allerede nu, i krigstid – betragtes som opdelt, og den del af Ukraine, som Rusland ikke kontrollerer optages i NATO.

Fogh Rasmussen udtaler til The Guardian:

“Tiden er kommet til at tage det næste skridt og give Ukraine en invitation til at tilslutte sig NATO. Vi har brug for en ny europæisk sikkerhedsstruktur, hvor Ukraine er placeret i NATO’s hjerte.”

Det vil betyde, at NATO-tropper rykker ind i selve Ukraine, der er i krig med Rusland. En sprængfarlig situation, der øger faren yderligere for en ny verdenskrig.

Ifht tanken om at gennemføre en deling af Ukraine matcher dette ønskerne hos Det republikanske parti i USA, der er fortalere for at få krigen afsluttet, med en deling i et russisk og et vestligt område. Men skal de alligevel kaste flere penge efter Zelenskiy nu kræver de til gengæld, at Det demokratiske parti sender flere penge til grænsekontrol i USA. Dette fastholdt de, da Zelenskiy i går var på indpisker tur i Washington. Sådan sidder imperialister og købslår om verden og den mest profitable brug af krigs miliarderne.

I dag fortsætter Zelenskiy til Oslo, hvor også de nordiske statsministre vil mødes omkring spørgsmålet Ukraine lige op til EU’s topmøde.

Læs også

Skab enhed i kampen  mod borgerskabet og imperialismen

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater