EU, USA, Kina og Rusland presser på for en to-stats løsning for at redde Israel

De palæstinensiske modstandsbevægelser har fået sat Palæstina og det palæstinensiske folks sag på det internationale landkort igen. Ikke bare Israel er presset – magthaverne i EU, Kina, USA og Rusland taler nu om en to-statsløsning som den bedste sikkerhed for Israel.

De arabiske stater og EU blev enige på mødet for Forummet for Middelhavslandene i mandags om, at en to-statsløsning er svaret på Palæstina–Israel spørgsmålet. EU’s udenrigschef Josep Borrell udtalte, at det skulle være med Det Palæstinensiske Selvstyre som regering for både Vestbredden og Gaza. Og han understregede at alle EU’s udenrigsministre, inklusive Lars Løkke Rasmussen der deltog, var enige.  

Forum for the Unionen af Middelhavslande består af 43 medlemmer af europæiske, nordafrikanske og mellemøstlige lande. Israel deltog ikke i topmødet.

EU’s udenrigschef havde på forhånd afstemt med USA og Kina omkring denne udmelding. På hans tidligere besøg i Kina blev to-statsløsningen drøftet. Også Rusland har advokeret for dette. ”Gaza og Vestbredden må forenes under en regeringsstruktur, i sidste ende under en fornyet version af Det Palæstinensiske Selvstyre”, udtalte USA’s præsident Biden i forrige uge.

Et scenarie for, hvordan imperialisterne forestiller sig, at deres plan skal kunne gennemføres, er med et valg på Vestbredden, hvor Abbas regering erstattes af et ny villig regering. Og at der skabes en erstatning for Hamas, som ikke kan nedkæmpes militært, da det er en fundamentalistisk muslimsk ideologi. Derfor skal der investeres i at opbygge en opposition blandt palæstinensere, der kan bryde igennem med et budskab om at Hamas betyder krig og ikke fred og som kan indgå i ”den fornyede version af et palæstinensisk selvstyre”. 

Samtidig, så snart den nuværende fase af krigen er afsluttet, at der afholdes valg i Israel og en politisk ny midter-regering sættes ind, der vil være villig til at forhandle om de ulovlige bosættelser på Vestbredden for at få en sammenhængende palæstinensisk stat. 

Imperialistmagterne er kynisk ligeglade med palæstinenserne og deres skæbne, det viser alle deres handlinger tydeligt, men hvad de frygter er, at Israel lige nu er ved at skade sin egen eksistens på længere sigt. Og de har brug Israel til den strategiske kontrol over Mellemøsten og dets enorme ressourcer. Og som EU’s udenrigschef har udtrykt det, så er der brug for at beskytte Israel mod sig selv med den politik og krig de fører. 

Der er flere ting der bekymrer de imperialistiske ledere i en sådan grad, at de har trykket den gamle plan frem med et fortsat apartheid Israel og en palæstinensisk selvstyrestat ved siden af.

Israel står langt svagere militært i Gaza end antaget og den palæstinensiske modstandsbevægelse stærkere. Det der skulle være en hurtig befrielsesaktion, er ved at ende i en langvarig krig. Imens vokser solidariteten med palæstinenserne og protesterne mod Israels folkemord, besættelse og krig overalt, som et symbol for verdens undertrykte folk og profitraten for monopolernes investeringer falder, bortset fra krigsindustriens.

Men en to-stats løsning, hvor Apartheid-Israel, med al hvad det indebærer, vil aldrig kunne garantere en løsning eller fred. Tværtimod vil det betyde en opretholdelse af krigens dynamik og årsager, og fastholde imperialisternes tilstedeværelse og kontrol i Palæstina og Mellemøsten.

Et frit Palæstina må afgøres af det palæstinensiske folk selv og det kræver en afvisning af alle imperialistiske planer, kræfter og tilstedeværelse.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater