Amazon arbejdere strejker og varehuse blokeres på Black Friday

Amazon arbejdere i en række lande i Europa strejker i dag på handelens store salgsdag Black Friday og og varehuse blokeres. Kravet er højere løn, at få en større del af virksomhedens enorme profit under mottoet ”Make Amazon pay”. Kampagnen retter sig også imod, at Amazon leverer våbenteknologi til Israel. I USA har Amazon chauffører strejket ved Amazon lagre i 4 måneder.

Der strejkes i Tyskland på fem af Amazons varehuse i Bad Hersfeld, Dortmund, Koblenz, Leipzig og Rheinberg. Strejken startede ved midnat og vil vare 24 timer.

I Storbritannien strejker 1.000 ansatte i Amazons varehus i Coventry, og fagforeninger har indkaldt til demonstration foran Amazons britiske hovedkontor i London.

Der er også strejker i Italien og Spanien.

Amazons overskud for 2022 er opgivet til 70 milliarder kroner og med hovedkvarter i Luxembourg undgår Amazon oven i købet at betale skat.

Udover at skabe kæmpe profitter gennem benhård udnyttelse af arbejderne med presset tempo og lav løn ejer Amazon også Amazon Web Services (AWS). Et firma, der indtjener 74% af Amazons samlede overskud. Firmaet administrerer data for firmaer og statslige institutioner.

Aktionerne mod Amazon sker med kravene:

Amazon skal have fair lønninger og arbejdsforhold
Amazon skal betale skat i det land det opererer i
Amazon skal betale for sit klimaaftryk
Amazon skal stoppe dets støtte til Israels apartheidsystem

Amazon leverer våbenteknologi til Israel

Det er også værd at bemærke, at Amazon siden 2021 har leveret våbenteknologi til Israel, bl.a. overvågning der benyttes ved de illegale bosættelser i de palæstinensiske områder og denne kontrakt er stadig aktiv under Israels folkemord.

Amazon chauffører har gennem 4 måneder strejket i 9 stater i USA

Uddrag fra artiklen AMAZON TEAMSTERS STRIKE EXPANDS TO CHICAGO WAREHOUSE

Fra fagforeningen International Brotherhood of Teamsters

Amazon arbejdere har strejket ved 25 lagre rundt om i landet og kræver, at Amazon gør noget ved lav løn og farlige arbejdsforhold.

“Vi lever alle fra løncheck til løncheck. Vi er nødt til at håndtere usikre varevogne, aggressive hunde og udmattende arbejdsbyrder, men alt, hvad Amazon bekymrer sig om, er, om pakken blev leveret,” siger Heath Lopez, en Amazon-chauffør fra Palmdale og medlem af Teamsters Local 396. “Hver gang vi udvider vores strejkelinje til et nyt lager, slutter flere og flere Amazon-arbejdere sig til kampen. Vi vil blive ved med at udvide denne strejke for unfair arbejdspraksis, indtil Amazon tager ansvar for vores arbejdsforhold.”

Amazon-chaufførerne og -disponenterne begyndte deres strejke for illoyal arbejdspraksis den 24. juni. De har strejket ved 25 Amazon-lagre rundt om i landet, herunder lagre i Californien, Connecticut, Georgia, Illinois, Michigan, Maryland, Massachusetts, New York og New Jersey.

“Disse arbejdere udfordrer direkte Amazons udnyttende forretningsmodel og deres overtrædelser af loven, som sænker standarderne i hele vores branche,” siger Victor Mineros, sekretær og kasserer for Teamsters Local 396 i Los Angeles. “Amazons direktører bliver rige ved at underbetale og overarbejde deres ansatte, men Amazons arbejdere kæmper tilbage.”

I april organiserede de 84 arbejdere i Palmdale sig hos Teamsters og blev dermed den første fagforening for Amazon-chauffører i landet.

Amazon nægter imidlertid at anerkende og respektere aftalen og fyrede alle de organiserede arbejdere.

Arbejdernes strejke fortsætter, bl.a. med kravet om at de genindsætter de ulovligt opsagte Palmdale-medarbejdere, anerkender Teamsters Union, respekterer den overenskomst, som arbejderne har forhandlet sig frem til og forhandler med Teamsters om at gøre noget ved den lave løn og de farlige arbejdsforhold.

Se også
Amazon Workers International 

 

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater