En pause i Gaza er ikke nok

Natten til onsdag blev der indgået en foreløbig aftale mellem apartheidstaten Israel og de palæstinensiske modstandsorganisationer om en fire dages pause i kamphandlingerne i Gaza. Det der er brug for, er en permanent våbenhvile og Israel, USA og NATO ud af de besatte områder.

Lige siden Israel startede sit folkemord 7. oktober i Gaza har det modsat sig aftaler om våbenhvile eller om udveksling af de israelske gidsler med palæstinensiske fanger i besættelsesmagtens fængsler. Alligevel kom der en aftale i stand natten til onsdag mellem den israelske regering og de palæstinensiske modstandsbevægelser.  

Der er flere grunde til at Israel og USA er blevet presset til dette. Først og fremmest har en af de største og mest omfattede solidaritetsbevægelse med det palæstinensiske folk verden over sat mange regeringer under pres for at standse et af de mest bestialske folkemord, vi har været vidne til. Det viser hvor vigtig den folkelige modstand og solidaritet er og hvor vigtigt, at den fortsætter og fortsat udvikler sig med krav om en permanent våbenhvile nu og Israel, USA og NATO ud af de besatte områder.

I den internationale opinion er USA, Israel og EU blevet stadig mere isoleret og internt i USA og Israel selv skaber den fortsatte udryddelseskrig uden at ville forhandle, problemer for Bidens og Netanyahus regeringer. Israel har også, trods sit totalt overlegne militære krigsmaskine bakket op af USA og NATO mødt langt større modstand i Gaza end forventet. USA, Israel og lille ekko udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har længe argumenteret mod en våbenhvile, da den angiveligt ville hjælpe de palæstinensiske modstandsbevægelser til at omgruppere deres styrker. Mens kendsgerningen er, at en partisanhær, som der er tale om, der opererer under jorden med lette våben, slet ikke har samme behov for omgruppering som Israels konventionelle hær har.   

Der er ingen tvivl om, at den humanitære situation i Gaza er ekstrem og at der er brug for al den nødhjælp, der overhovedet kan nå at komme ind. Men den vestlige imperialismens ledere udtrykker nu kynisk glæde over en humanitær pause i Gaza på de israelske gidslers og deres familiers vegne. Kynisk, fordi de har givet deres støtte i over 40 døgn til et af de mest bestialske folkemord verden har set og er medskyldige i at en humanitær katastrofe har udviklet sig.

Det er også værd at bemærke, at den foreløbige pause i krigshandlingerne kun gælder suspendereingen af lufttrafikken i 6 timer i det nordlige Gaza og slet ikke omfatter Israels angreb på Vestbredden. Og at de israelske massakrer rettet mod civile fortsætter med uformindsket styrke.

Krigen er ikke slut

Tirsdag nat godkendte de fleste ministre i Israels regering aftalen, mens ministrene i det ultraradikale zionistparti fortsat nægtede enhver snak om forhandling eller aftaler. De har 24 timer til at indklage aftalen for Israels højesteret.

Inden regeringensmødet understregede Israels premierminister Netanyahu, at en våbenhvile-pause ikke betød at Israels krig var slut. ”Krigen vil fortsætte til vi har nået vores mål. Til Hamas er udslettet, til alle gidsler er befriet og alle trusler mod Israel i Gaza er elimineret”, udtalte han til Sky News. 

De næste uger bliver afgørende. Vi må intensivere vores engagement og arbejde indtil vores krav er opfyldt: permanent våbenhvile, ophør af Israels besættelse af Palæstina og stop for regeringen støtte og samarbejde med Israel.

Demonstrationerne og de mange slags solidaritetsaktioner må fortsættes og styrkes. Ligesom den internationale protestdag d. 24. november ”Shut it down for Palastine” er vigtigt samlingspunkt for den internationale solidaritet.

 

Læs også
Udtalelse fra APK’s Novemberkonference:
Støt palæstinensernes retfærdige modstandskamp – Stop Israels folkemord!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater