Krise i cementindustrien er barometer for byggebranchen

Cementindustrien i verden har haft endnu et dårligt kvartal frem til marts i år, hvor en afmatning i efterspørgslen i EU-landene og Kina har ramt oven i voldsomt stigende omkostninger til energi og transport. Der er en klar indikation på at industrien globalt står midt i overproduktionskrise. Kriserne viser kapitalismens galehus, der udspiller sig for åbent tæppe

I landets almene boligområder rives gode boliger ned og erstattes med privat spekulationsbyggeri. Bl.a. til sikring af cementindustriens profit. Her Mjølnerparken. Foto: Almen Modstand

Den danske koncern FLSmidth angiver i deres kvartalsregnskab, at de har registreret et fald på 33% i ordreindgangen på cementfabrikker, hvilket forventes at slå igennem som opbremsning i nybyggeri i 2024. Allerede eksisterende byggeprojekter ser ud til at fortsætte selvom f.eks. Århus og flere andre byer har tusindvis af tomme lejligheder som ingen har råd til.

Februar-april er højsæson for cementindustrien, men cementsalget i de måneder i år faldt sammenlignet med oktober-december-kvartalet og samme sæson sidste år. Opbremsningen i byggebranchen er bl.a. en konsekvens af store udsving i priserne på byggematerialer, stigende renter og andre byggeomkostningerne.

Cementindustriens bruttofortjeneste blev næsten halveret fra 15% til 8-9%, som direkte konsekvens af at produktionsomkostninger til cement er tæt forbundet med energipriser, der er eksploderet i forlængelse af den imperialistiske krig om Ukraine. Nu har den begyndende afmatning i byggebranchen udløst en priskrig og konsolidering, hvilket har trukket overskuddet yderligere ned til gennemsnitlig 5-9% i første kvartal i år. Selvom en betydelig nedskalering af produktionskapaciteten er i fuld gang med lukninger af fabrikker og fyringer.

Enkelte dele af cementproduktionen til færdiggørelse af bygninger ser fortsat en høj vækst, hvilket afspejles af prisen på klinker. Krisen i horisonten betyder, at der samtidig er et ræs om at får afsluttet og afleveret. Klinkerprisen er steget med over 80% til et næsten rekordhøjt niveau, og det samme er fragtomkostningerne.

Den danske koncern FLSmidth, der bl.a. har en division der opfører nye cementfabrikker, angiver i deres kvartalsregnskab, at de har registreret et fald på 33% i ordreindgangen. Det er en klar indikation på at industrien globalt står midt i overproduktionskrise og en skarp konkurrence og tilpasning af produktionskapaciteten.

Kriserne viser kapitalismens galehus, der udspiller sig for åbent tæppe

Industrien, banker og spekulanter har tjent kassen på at bygge nyt, samtidig med at f.eks. Århus Kommune aggressivt har bulldozet ældre almene boligområder. Flere tusinde lejligheder er revet ned, mens det samlede antal lejligheder i Århus er vokset med knap 20.000 over det seneste årti, af dem står et rekordantal på 7.227 tomme etagelejemål. Resultatet af kapitalismens boligpolitik er at arbejdere med lavere lønninger ikke har råd til at bo i byen, eller kommer til at hænge på gæld og afdrag i hele deres liv.

Politikere taler om grøn omstilling, og billige sunde boliger, men der bygges dyrt og dårligt, og uden tanke for hverken fremtid, mennesker, liv og natur.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater