Danmark som mulig vært for krigskonference

Under den eskalerende situation i Rusland afholdt ledere fra NATO’s stormagter hurtigt en telefonkonference. Her diskuterede USA’s præsident Biden, Frankrigs præsident Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og Storbritanniens premierminister Rishi Sunak situationen i Rusland. De bekræftede alle deres urokkelige støtte til Ukraine og deres vilje til at fortsætte denne støtte, så længe det er nødvendigt. Samtidig var Danmark vært for en konference med sikkerhedsrådgivere fra Ukraine, NATO og enkelte G20 lande.

Et kommende EU-medlemskab for Ukraine var også på dagsordenen på mødet i København. Foto fra et tidligere møde

Emnet for diskussionen på det danske møde var bl.a., hvordan man kunne involvere lande som Indien, Brasilien og Sydafrika i den “fredsplan”, som Ukraines præsident Zelenskyj foreslog i november 2022.

Det er ikke en plan for fred med Rusland i krigen om Ukraine, der vil slet ikke blive tale om nogen territoriale kompromiser. Altså i korte træk en plan for at vinde krigen på slagmarken, og fordelingen af krigsbyttet.

Mødets formål var også at varme op til et egentligt topmøde om ‘fredsplanen’, senere på året, med København som foreslået værtsby.

Mødet blev udnyttet på mange fronter til et generelt fremstød for Vestens fremstød globalt med Ukraine som en vigtig brik. Der blev diskuteret aftaler om levering af korn fra Ukraine i bytte for krigsstøtte – ligesom et kommende EU-medlemskab for Ukraine var på dagsordenen med EU-repræsentanter.
Se
In Copenhagen, Andriy Yermak held a series of meetings with national security advisors to the leaders of India, South Africa, Türkiye, Japan and the EU institutions

USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, deltog i mødet via videolink på grund af den aktuelle situation i Rusland. Officielt var det Ukraine, der arrangerede konferencen, men i praksis var det USA der indkaldte til mødet, mens Danmark, med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, fungerede som vært. 

Se link

Copenhagen meeting helps advance Ukraine ‘peace summit’ plan – EURACTIV.com


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater