Kapitalismens rovdrift: klimaforandringer nærmer sig 1,5 grad og isen smelter med katastrofale følger

Nye data viser at gletsjerne i Hindu Kush Himalaya-regionen smelter i et hidtil uset tempo, og det forventes, at op mod 75 procent af deres volumen kan være forsvundet inden år 2100. Forskerne advarer om konsekvenserne af denne nedsmeltning, som ikke blot vil føre til oversvømmelser, men også mangel på vand for de mennesker, der er afhængige af de floder, som har deres udspring i dette bjergområde.

Satellitbilleder fra 1970erne har givet ny viden om klimaforandringers påvirkning på Himalayas gletsjere. En rapport fra det Kathmandu-baserede International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), der blev udgivet midt i juni, advarer om, at risikoen for pludselige oversvømmelser og laviner vil stige, hvis udledningen af drivhusgasser ikke reduceres betydeligt.

Hindu Kush Himalaya-regionen strækker sig 3.500 km gennem landene Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Kina, Indien, Myanmar, Nepal og Pakistan. Forskernes arbejde med at vurdere effekterne af klimaforandringer var i lang tid besværliggjort af, at der var begrænset adgang til historiske målinger af gletsjerne i området.

Først da man i 2019 fik adgang til gamle satellitbilleder fra USA, kunne man følge gletsjerne i regionen helt tilbage fra 1970. Dette har givet et nyt videnskabeligt grundlag. Derudover har fremskridt inden for satellitteknologi i de seneste fem år sammen med intensiveret feltforskning forbedret forskernes forståelse af de igangværende ændringer. Den nye rapport bygger på data indsamlet indtil december 2022.

I sammenligning med en tidligere vurdering af regionen fra ICIMOD i 2019, er der nu en meget højere grad af tillid til fremskrivningerne, og en mere præcis vurdering af hvor stor afsmeltning der vil følge som konsekvens af forskellige niveauer af global opvarmning.

Denne forståelse medfører alvorlig bekymring for de mennesker, der bor i Hindu Kush Himalaya. Rapporten peger på, at vandgennemstrømningen i regionens 12 flodbassiner, herunder Ganges, Indus og Mekong, sandsynligvis vil nå sit maksimale niveau omkring midten af dette århundrede.

Dette vil resultere i oversvømmelser med konsekvenser for de mere end 1,65 milliarder mennesker, der er afhængige af denne ferskvandsforsyning.

Undersøgelsen identificerer 200 gletsjersøer i disse bjerge som potentielt farlige, og forudser at regionen kan opleve en markant stigning i oversvømmelser fra disse søer inden udgangen af dette århundrede. Når afsmeltningen og vandmængden når sit maksimum, vil vandforsyningerne efterfølgende begynde at svinde ind, hvilket kan betyde udbredt vandmangel.

Tippingpoint 1,5 grader

Når kernetemperaturen i isen er blevet så høj, at den begynder at smelte, er bevægelsen meget svær at stoppe. Ikke mindst de store gletsjere i Himalaya kan risikere at fortsætte afsmeltning i virkelig lang tid før, der indfinder sig en ny balance og de kan stabilisere sig.

Det var en af grundene til, at man satte et mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, som blev aftalt på klimakonferencen i Paris i 2015. Det blev vurderet som den temperatur hvor klimaforandringer kunne stabiliseres, kommer de globale temperaturstigninger over det punkt er der en risiko for, at klimaforandringer accelererer. På de områder hvor vand findes som gletsjere, iskapper, permafrost og havis er der allerede sket irreversible ændringer.

Klimaforandringernes effekter er allerede ved at blive bemærket af befolkningerne i Himalaya, og i nogle tilfælde er det med alvorlige konsekvenser. Tidligere på året begyndte den indiske bjergby Joshimath at synke, og beboerne måtte evakueres inden for få dage. Flere gange indenfor de seneste årtier har Pakistan oplevet ekstreme oversvømmelser. Sidste år påvirkede oversvømmelser over 30 millioner mennesker, der måtte flygte fra vandmasserne.

Den kortsigtede løsning er at installere varslingssystemer, men de fattigste områder modtager langt fra de nødvendige investeringer, der kræves for at sikre sig mod mere ekstremt vejr og konsekvenserne af de globale temperaturstigninger.

Verdens olieselskaber har hentet rekord profitter de seneste år, og de glæder sig over den imperialistiske krig om Ukraine, der bidrager til at forgylder dem. Krig er bevidst udeladt fra stormagternes løfter om at reducere CO2.

Virkeligheden er at den globale opvarmning hastigt nærmer sig de 1,5 grad som var sat som grænsen, men kapitalismen fortsætter uanfægtet med afbrænding af fossile energikilder og de har kun reduceret en brøkdel af den CO2-udledning, de har lovet. Det er ikke tilfældigt, der er penge i destruktion.

Læs også APKs kongres udtalelse: Kampen for at stoppe klimaforandringer er en kamp mod imperialismen

Kilde:

HI-WISE – Water, Ice, Society, and Ecosystems in the Hindu Kush Himalaya (icimod.org)

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater