Flugt og migration er klassespørgsmål

Omkring 72.951 flygtninge og migranter er i år sejlet til EU’s Middelhavslande Italien, Spanien, Grækenland, Malta og Cypern på usikre skibe. Mere end tusinde er druknet i forsøget. Atter mange hundredetusinder bliver tilbageholdt i EU finansierede lejre uden rettigheder. I EU-landene har man travlt med at gøre flygtningene selv til problemet, selvom det er åbenlyst at, hovedårsagerne til at mennesker flygter, er imperialismens krige og udbytning.

Sagen er, at flugt og migration er spørgsmål i klassekampen som alt andet, skriver Arbeit-Zukunft i denne analyse. Kun gennem klassesolidaritet og klassekamp kan vi overvinde had og splittelse og kæmpe for at komme af med det undertrykkende system, der bygger på nød og udbytning.

Del og hersk er en velafprøvet taktik. Man vender folk mod hinanden, så de ikke vender sig mod magthaverne, som er ansvarlige for de virkelige problemer.

Hvilken sammenhæng har en flygtning, der med nød og næppe undslap druknedøden i Middelhavet, med krisen i pleje- og sundhedssektoren i vores land? Ingenting!? Tværtimod! Mange af disse mennesker bliver hurtigt overtalt til at arbejde i plejesektoren for småpenge. På den måde kan magthaverne holde lønnen nede og samtidig brokke sig over “personalemangel” og kræve en sænkning af plejestandarderne.

Migranter udgør i dag en betydelig del af arbejderne i byggebranchen, industrien, plejesektoren og sundhedsvæsenet.

Tyskland er et rigt, imperialistisk land, men situationen inden for uddannelse, pleje, sundhed, boliger, offentlig transport, miljø osv. osv. er blevet stadigt forværret. På trods af konstante højtråbende “reformer” bliver intet bedre, men går ned ad bakke.

Manglen på lærere, læger, sygeplejersker og pædagoger er ikke dukket op helt ud af det blå. Alt var forudsigeligt. Problemerne kunne have været løst. Sagen er, at regeringen og den herskende klasse ikke bare har ladet stå til, de har aktivt arbejdet på at forværre elendigheden.

Der er sket en massiv privatisering og nedskæring i sundheds- og plejesektoren. Sundhed og pleje er blevet en kilde til profit for nogle få store virksomheder. Hospitaler lukkes, sengepladser skæres væk, selvom der i forvejen er ekstrem mangel på alt.

På boligområdet er billige statslige boliger blevet solgt til kapitalfonde og private investorer i årtier, og det sociale boligbyggeri er blevet massivt reduceret.

Inden for lokal- og fjerntransport er billedet det samme: privatisering, afvikling af jernbanerne, dyre storskalaprojekter som Stuttgart 21 til fordel for byggefirmaer i stedet for renovering og forbedring af jernbanenettet og materiel.

Den herskende klasse og deres regeringer arbejder ikke på en forbedring, som de lover i valgkamptalerne, men aktivt på en forringelse!

For seriøse forbedringer ville have været dyre. Så det er billigere at affeje folk med varme ord og løfter om reformer og samtidig sætte dem op mod hinanden. Den ene gang er det “flygtningenes skyld”, den anden gang de unge, som angiveligt viger tilbage for de hårde jobs, eller arbejderne, som nægter at arbejde endnu mere over eller insisterer på lønstigninger. På den måde afleder den herskende klasse opmærksomheden fra problemerne og de egentlige skyldige.

Tavshed om årsagerne

I tilfældet med flygtninge er det helt klart, at de ikke er ansvarlige for problemerne i vores land. De er ikke ansvarlige for uddannelseskrisen, plejekatastrofen, det skrantende sundhedssystem, den ødelagte offentlige infrastruktur med busser og tog. De skal heller ikke holdes ansvarlige for boligmanglen, selv om det gentagne gange bliver antydet. De bor i containere, i faldefærdige gamle bygninger, hvor ingen andre ønsker at bo – og betaler en ublu husleje, så snart de arbejder.

Og så fremstilles de som dårlige mennesker, der kommer “illegalt”. Man tier om det faktum, at der praktisk talt ikke er flere lovlige måder at komme ind i landet på – undtagen for faglærte arbejdere, som kapitalen har brug for. Men for de mennesker, der flygter fra krig, sult og elendighed, er der ikke flere lovlige måder at finde tilflugt på i Fort Europa.

Og hvorfor er disse mennesker så “onde”, at de rejser ind “ulovligt”? Gør de det for fornøjelsens skyld, ligesom nogle mennesker gør på deres krydstogt i Middelhavet, som samtidig bliver oprørte over bådflygtningene og dermed falder for magthavernes propaganda?

Tallene fra det føderale kontor for migration og flygtninge (BAMF) viser, at de fleste kommer fra lande som Syrien, Afghanistan, Tyrkiet, Iran og Irak.

Det må ringe i ørerne! Det er ingen hemmelighed, hvad der foregår i disse lande! Der er ingen, der kommer for at drikke kaffe på den anden side af Middelhavet. Disse mennesker flygter fra nød – fra politisk forfølgelse, fra krig og borgerkrig, fra sult og elendighed.

Men Fort Europa vil ikke have disse mennesker! De, der lider af sult, skal blive udenfor! Unge, stærke arbejdere, veluddannede fagfolk, som kan udnyttes fremragende, de ville være velkomne. At stjæle veluddannede unge mennesker fra fattige lande for at tjene penge på dem og dermed holde de fattige lande i fattigdom for evigt, det er Fæstning Europas “asylpolitik”!

Og hvem er ansvarlig for al denne elendighed? Lad os tage Afghanistan: Hvem ødelagde landet for angiveligt at befri det? Hvem overlod landet i ruiner og fuldstændig forarmet til Taliban? Deltog Bundeswehr ikke i dette ødelæggelsesarbejde i årevis?

Hvem er ansvarlig for klimaforandringerne, som fører til miljøkatastrofer i mange lande – med hungersnød, hedebølger, oversvømmelser og utallige dødsfald osv. De fattige lande betaler for ødelæggelser der udspringer fra den kapitalistiske industri. Hvem leverer våbnene til krigene? Hvem udstyrer diktatorerne, så de kan undertrykke deres egne befolkninger og invadere andre? Hvem tjener på al denne elendighed?

Ofrene bliver stemplet som “dårlige” mennesker, der ønsker at rejse ind “ulovligt”, mens gerningsmændene holdes fri.

Flugt og migration er klassespørgsmål

Flygtninge og migranter er ikke et spørgsmål om moral, om “dårlige” eller “illegale” mennesker. Flygtninge og migranter er et klassespørgsmål!

På den ene side står kapitalen. Den er ansvarlig for den katastrofale situation i vores land inden for uddannelse, sundhed, transport, boliger, pleje etc. Alt gøres for at maksimere profitten. Alt bliver gjort for profitmaksimeringens skyld! Og den er også ansvarlig for den hensynsløse overudnyttelse af naturen og miljøet, for den stadig mere truende klimakatastrofe. Den er ansvarlig for udnyttelsen af andre lande, for rovdriften på natur og mennesker, for leveringen af våben til alle, der kan betale for det – selv til beviste mordere og kriminelle.

På den anden side står det arbejdende folk i alle lande: arbejdere, landmænd, ansatte, små selvstændige, som nådesløst udnyttes af dette system og overlades til deres elendighed.

Men dette systems profitmagere ønsker ikke, at folk skal anerkende deres fælles interesse. De ønsker og har brug for at splitte folk, at ophidse dem mod hinanden. Når folk får bank, eller et hus brænder ned i processen, kan disse magthavere stadig rynke på næsen og distancere sig på en meget moralsk måde. Så foregiver de at være ædle og storsindede, samtidig med at de bevidst lader folk drukne i Middelhavet.

Vi må arbejde med al vores magt for at få folk og arbejdskammerater, til at indse deres fælles interesse. Det er at vise solidaritet og en fælles kamp for sammen at eliminere dette system af udnyttelse over hele verden!

Læs den originale artikel på Arbeit Zukunft: Flüchtlinge als Feinde?

Kilde til tal i leaden:

Antal Flygtninge der når til Europa https://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater