Regeringen vil trække offentligt ansattes lønløft fra kommunernes økonomi

Står det til regeringen skal OK-kampen ledes over i et internt slagsmål om fordeling af smulerne, hvor sygeplejersker, SOSU’er, jordmødre osv skændes om hvem der er mest underbetalt. Og oveni dette vil regeringen også finde pengene til trepartsforhandlingernes lønløft gennem nedskæringer i kommunerne. Ikke alene skal fagene slås mod hinanden, de skal også tages som gidsler i kommunernes næste nedskæringsrunde.

Lønstrukturkomitéen blev dannet for at stoppe sygeplejerskernes strejke, en ny syltekrukke, der skulle lægge låg på kampen, udskyde og splitte. Og det skete i et samarbejde mellem regeringen og sygeplejerskernes formand Grete Christensen i forsøget på at skaffe et ja til overenskomsten. Nu er komiteens konklusioner offentliggjort og helt forventeligt stiller resultatet sig ikke på sygeplejerskernes side, men fusker med opgørelsen af sygeplejerskernes løn, hvor alle mulige tillæg regnes med, så lønnen fremstår kunstigt høj og konklusionen lyder: Sygeplejerskernes løn er ok, I kan stikke piben ind. Og egentlig passer flugten fra det offentlige sundhedsvæsen regeringen fint, det er vand på privatiseringsmøllen og deres planer for sundhedsområdet.

Det er et faktum, at sygeplejersker forlader faget, i et mix af for lav løn og en yderst presset dagligdag, overarbejde, skiftende arbejdstider osv. Arbejdspresset bliver derfor endnu hårdere for dem der holder skansen, og sådan kører den onde spiral. Fra maj 2021 til maj 2022 har 2.500 sygeplejersker forladt det offentlige sundhedsvæsen. Og nu har regeringen skaffet sig en ’dokumentation’ for stadig ikke at gøre noget. I stedet finder man grupper frem der har endnu lavere løn og spiller dem ud mod sygeplejerskerne.

Disse fagpinger har alle deltaget i komitéens arbejde og altså sagt god for det angreb der ligger i konklusionerne:

Morten Skov Christensen (fungerende formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation)
Rita Bundgaard (sektorformand, HK Stat)
Mona Striib (forbundsformand, FOA)
Grete Christensen (formand, Dansk Sygeplejeråd)
Claus Jensen (formand, Dansk Metal)
Lisbeth Lintz (formand, Akademikerne)
Solidarisk kamp

Det blev en kæmpe styrke, da sygeplejerskerne efter regeringens og Folketingets indgreb i OK-strejken fortsatte med punktstrejker på sygehusene på skift og solidariteten voksede fra andre grupper og fag. Fag med lignende forhold, med lavløn og arbejdspres.

Dette er stadig vejen frem, solidaritet mellem fagene, aktivitet på gulvplan og støtte fra befolkningen, der stykke for stykke fratages et offentligt sundhedstilbud. Det vil ske med nedskæringer og privatiseringer, hvis vi ikke kæmper imod.

Nu skal lønløftet afgøres i det allerøverste klassesamarbejdsorgan – trepartsforhandlinger. Her kan de samme repræsentanter med høje lønninger fordele smulerne. Svaret fra alle faggrupper må være at stå sammen. Der skal mange penge til og de skal ikke skæres fra velfærdsområdet. Tag dem fra krigsmilliarderne og det ‘ekstra råderum’, som regeringen nu diskuterer at bruge til skattelettelser for de højtlønnede. Det er en fælles kamp mod regeringens politik, der kan samle både ansatte og befolkningen bredt, for alle der ikke har råd til sundhedsforsikring, privatskole osv er ofre for regeringens politik.

Som APK skrev i juni 2021:

– Sygeplejerskernes Nej har massivt afvist den provokation som forslaget om endnu en lønkomite er. Endnu en syltekrukke uden reel forandring. At fortsat tale om den nu, hvor strejken er en realitet, er splittelse af solidariteten, kræfterne og en afledning. Det samme gælder en ligelønspulje, hvor alle skal slås mod hinanden om smulerne, uden at der reelt gøres op med uligelønnen.

Et Nej er til Nej. Tjenestemandsreformen skal væk. Der skal reelle lønløft på bordet.
Det er hverken politikerne eller fagtoppen, der sikrer en højere løn og et opgør med uligelønnen. Den styrke, der skal til, ligger hos alle de kvinder og ansatte, der ikke længere vil finde sig i ikke at blive anerkendt og ordentlig betalt for det arbejde, de udfører og nu går ud og kæmper for.

FULD STØTTE OG SOLIDARITET
VÆK MED LAVTLØN OG ULIGELØN
SPRÆNG KAPITALENS OG REGERINGENS RAMME

Se hele udtalelsen her Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop!

Læs også

Lønrapport designet til at skabe splid
KPnet 14. juni 2023


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater