Dæmning kollapset under krigen i Ukraine

Den massive dæmning over Dnieper-floden ved Kakhovka Vandkraftværket i Ukraine, bygget i 1950, kollapsede tirsdag, efter at have været krigsskueplads i et år. Ingen har taget ansvar for kollapset, og Ukraine og Rusland beskylder gensidigt hinanden for denne handling, som strider mod folkeretten. Det er dog klart, at civilbefolkningen på Krim bliver hårdt ramt, ligesom de gigantiske områder, der nu oversvømmes, mens floden finder tilbage til sit oprindelige leje.

For anden gang inden for de sidste 10 år er Krimhalvøen blevet afskåret fra ferskvandet fra Dnieper-floden i det sydlige Ukraine. Første gang var kort efter kuppet mod Ukraines præsident Viktor Janukovitj i februar 2014, og Ruslands efterfølgende annektering af Krim. Her var det de nye ukrainske magthavere, der lukkede for strøm- og vandforsyningerne. Anden gang var i denne uge, hvor dæmningen ved Kakhovka Vandkraftværket brød sammen, og hele den enorme kunstige sø, der bl.a. forsyner Nordkrim-kanalen, begyndte at strømme ud.

Med de mange missiler og granater, som krigens parter har affyret mod hinanden siden krigens begyndelse, herunder direkte hen over Dnieper-floden, er sammenbruddet af dæmningen ikke overraskende. Dæmningen var en af Ruslands allerførste erobringer efter invasionen i februar, og den russiske side var hurtig til at prale med, at de havde genåbnet vandforsyningerne til Krim.

I august 2022, da krigen bølgede den anden vej, stødte russiske og ukrainske styrker sammen ved Potomkyne i det nordvestlige Kherson Oblast. Samtidig fortsatte Rusland og Ukraine med at gennemføre luftangreb i området. Ukraines Sydlige Operationskommando hævdede på dette tidspunkt at have haft succesfulde træffere på tre flodovergange: Antonivka og Darivka broerne, samt Kakhovka Vandkraftværket. På det tidspunkt blev dæmningen beskadiget, men holdt.

En socialistisk kraftpræstation

Kakhovka Vandkraftværket ved Dnieper-floden i det sydlige Ukraine blev bygget mellem 1950 og 1956. Det var en del af den socialistiske sovjetstats genopbygning af Ukraine efter de hårde kampe, der havde fundet sted her under Anden Verdenskrig. Konstruktionen af dæmningen resulterede i skabelsen af Kakhovka-reservoiret, en enorm kunstig sø, der strækker sig over 240 kilometer.

Opførelsen af Nordkrim-kanalen blev først påbegyndt efter Hrustov-revisionisternes kup og den symbolske overdragelse af Krim til Ukraine. Byggeriet af kanalen trak ud i årevis og den blev først fuldt ud taget i brug i begyndelsen af 1970’erne. Nordkrim-kanalen strækker sig over 400 kilometer fra Kakhovka-reservoiret til det østlige Krim. På steder, hvor terrænet tillader det, flyder vandet naturligt, mens der på mere udfordrende terræn er installeret pumpestationer for at hjælpe med at skubbe vandet frem.

Kanalen leverede omkring 85% af Krimhalvøens ferskvand, primært til landbrug, frem til 2014, da Ukraine valgte at lukke sluserne på kanalen og blokere vandstrømmen ved grænsen med en dæmning. For Krimhalvøen har dette haft alvorlige konsekvenser for landbrug og industri. Selvom drikkevand kan importeres via Rusland, er det langt fra nok til at vande markerne.

Angreb på dæmninger strider mod Genève-konventionerne

Uanset hvilken side der står bag denne katastrofe, er alle typer angreb på større dæmninger af indlysende årsager i strid med Genève-konventionerne. Det samme gælder ødelæggelse af drikkevandsinstallationer og -forsyninger, hvis et sådant angreb kan forventes at forårsage alvorlige tab blandt civilbefolkningen. Dette forbud gælder også, hvis disse anlæg er militære mål.

For de imperialistiske magter, der har sat sig for at bemægtige sig eller ødelægge Ukraine, betyder krigens love ikke noget. Også den danske regering har kynisk satset alt på, at krigen fortsætter til den sidste ukrainer.

Kun international klassesolidaritet og pres fra de arbejdende folk kan bane vejen for en varig løsning. Stop krigen nu!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater