Folkets forenede kamp vil vælte Erdogans enmandsregime

Arbejderpartiet, EMEP i Tyrkiet opfordrer alle arbejdere til at mobilisere for at vælte det enmandsregime, som blev svækket ved dette valg, i anden valgrunde.

På trods af at regeringspartiet brugte statens redskaber og ressourcer til at gennemføre alle former for restriktioner, provokationer, censur og trusler mod sine modstandere, var resultatet af præsident- og parlamentsvalget en nedgang i massestøtten til enmandsstyret og AKP’s tab af magt i parlamentet.

AKP afholdt sig ikke fra at terrorisere miljøet, ved enhver lejlighed at spille på symbolikken i de voldsmetoder, der blev anvendt mellem valget den 7. juni og 1. november 2015, i deres valgmateriale og ved at give næring til rygter om, at para-militære grupper ville gå på gaden. APK har opildnet folkets fordomme i medierne ved at omfavne den mest reaktionære strømning, der kommer fra den nationale vision med sekter og samfund, med partier som Hüda Par. De har forsøgt at udvide grænserne for et racistisk-chauvinistisk politisk grundlag. Det er et faktum, at Hüda Par og Det Nye Velfærdsparti (YRP) har sendt deputerede til parlamentet, at MHP har øget sine stemmer – i en grad, som det ikke selv havde ventet – og at midterkræfterne og såkaldte mere radikale tendenser uden for den nationalistisk-konservative strømning, som Folkealliancen er hovedaksen for, er blevet trukket ind i denne alliances kredsløb og beskytter den.

Da AKP ikke var i stand til at standse sin egen tilbagegang på trods af stigningen i antallet af allierede og bidraget fra den fjerne støtte, gjorde AKP en særlig indsats for at sikre, at præsidentvalget gik til anden runde. Indgrebene i valgresultatet fandt sted i alles påsyn. AKP, som forsøgte at vinde tid selv med metoder, der satte observatørernes og andre embedsmænds tålmodighed og fysiske udholdenhed på prøve ved at få stemmerne talt om igen og igen, kunne stadig ikke skjule den højde, som enmandsstyret havde tabt.

Arbejde og Frihedsalliancen, herunder vores parti, gik ind til valget under usædvanligt vanskelige forhold. På trods af truslen om lukning af HDP, arrestationen af politikere og journalister, presset på vælgerne, væbnede demonstrationer og angreb på valgdagen gennemførte Arbejder- og Frihedsalliancen processen mere eller mindre med bevarelse af det antal deputerede, som de havde i parlamentet, selv om det ikke kunne øge antallet af deputerede.

Der vil utvivlsomt blive diskuteret forskellige årsager til, at enmandsstyret ikke blev besejret i første runde. Den vigtigste årsag, der skal understreges, er, at en forenet kamp, der direkte organiserer arbejderne og de undertrykte omkring deres egne problemer, ikke kunne dannes på nationalt plan. Det hul, der opstod som følge af denne organisatoriske svaghed i arbejderklassen og det arbejdende folk, blev udfyldt af partier, der fremkalder reaktionære følelser. Denne situation har endnu en gang gentaget den gamle erfaring, at de reaktionære fordomme hos de fattige, arbejdsløse, usikre og uorganiserede folkemasser kan mobiliseres. Dette forklarer den delvise stigning i stemmerne hos AKP’s gamle og nye allierede.

Det parlamentariske billede, der er opstået, er imidlertid ikke blot en ændring i den antalsmæssige omfordeling af magten, som trækker landet længere og længere ud i mørket.

Vores parti sendte to parlamentsmedlemmer til parlamentet fra Det Grønne Venstrepartis liste som repræsentanter for arbejderne og de arbejdende folk. Sammen med de andre parlamentsmedlemmer fra vores alliance vil vores venner, der er kommet ind i parlamentet fra Det Grønne Venstrepartis liste, kæmpe mod befolknings- og arbejderfjendtlig politik, kapitalistisk politik og antidemokratisk praksis over for kvinder, kurdere og indvandrere.

Vores parti vil foretage en bredere evaluering af valget i 2023 efter de evalueringer, der skal foretages både i dets egne bestyrelser og i Arbejde og Frihedsalliancen.

En ny kampperiode åbner sig nu for os. Det resultat, som vores folk, der på den ene eller den anden måde udtrykker deres tendens til forandring, har givet os med deres stemmer, er at omdanne denne tendens til en magt, der kan vælte enmandsstyret. Dette ansvar ligger hos arbejdernes og demokratiets kræfter.

Vores parti opfordrer alle arbejdere til at mobilisere sig for at vælte det enmandsregime, som blev svækket ved dette valg, i anden runde.” (EVRENSEL DAILY)

14.maj 2023

Arbejderpartiet (EMEP), Tyrkiet

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater