Norge: Vindmøllerne væk fra Fosen – fuld støtte til samernes krav og protest!

Højesteret slog enstemmigt fast i oktober 2021 at 150 vindmøller på Fosen er ulovlig opsat. De befinder sig midt i et græsningsområde for rener. Vindmølleparken bryder med beskyttelsen af urfolks rettigheder således som disse er nedfældet i en FN-erklæring og i den norske Grundlov. Staten har trods dette ikke iværksat et eneste tiltag for at standse bruddet på menneskerettighederne. 
– Dette viser tydeligt at staten ikke tager hensyn til sine egne institutioner. – Fuld støtte til kravet om at vindmøllerne må væk fra de samiske områder, siger Dagbjørn Skipnes fra Kpml.

Af Revolusjon, Norge

Aktivister omringer regeringskvarteret med krav om at vindmøllerne skal væk. Foto: CC BY-NC-SA Revolusjon

Efter 500 dage har samerne og miljøaktivister fået nok

De har opsat tipier og har blokeret indgangen til Olje- og energiministeriet og andre ministerier i protest. Staten har svaret med tilbageholdelse af demonstranter og idømt dem store bøder.

– Dette viser tydeligt, at staten ikke tager hensyn til sine egne institutioner, ikke engang Højesteret, når domstolen en sjælden gang går staten imod. Samernes rettigheder og naturen ofres af en regering som er mest optaget af hensynsløs energiudbygning på EU’s præmisser. Det er logisk, at en klassestat er mest optaget af at beskytte interesserne hos investorer i energibranchen, siger Dagbjørn Skipnes, talsperson for Kommunistisk platform – marxist-leninister (KPml).

Han tilføjer, at der tegner sig et mønster, hvor storting og regering sætter Grundloven til side, når den står i vejen for monopolkapital og imperialistiske interesser.

– Vi har set det i energispørsmålet og ved oprettelsen af amerikanske baseområder, og nu også når det gælder grundlovsbestemmelsen om samernes rettigheder, siger Skipnes.

– KPml støtter kravet om at vindmøllerne skal væk fra samiske områder. Marxist-leninisterne støtter aktionen fuldt ud og opfordrer de som kan til at protestere og vise civil ulydighed indtil kravet er indfriet.

Samer og miljøaktivister har i flere dage blokeret regeringskontorer. Flere af dem blev anholdt midt om natten. Foto: CC BY-NC-SA Revolusjon

Læs mer om baggrunden for sagen hos Natur og Ungdom og Motvind


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater