Solidaritet med den tyrkiske og syriske befolkning

Befolkningerne i Tyrkiet og Syrien står midt i følgerne af et ødelæggende jordskælv. Dødstallet er opgjort til over 11.200 og vokser stadigt, og risiko for sult, kulde og spredning af smitsomme sygdomme i de ødelagte områder er enorme. Ikke mindst fordi der er katastrofal mangel på nødhjælp og tiltag fra regeringen og myndighedernes side. Den kendte risiko for jordskælv og behovet for sikring af bygninger og huse har ligeledes været fuldstændigt negligeret i årene inden. Fra APK udtrykker vi vores solidaritet. Der må stilles krav til den tyrkiske  regering om at hjælpen uden tøven når frem til alle område.

Foto: Wikipedia

Over 11.000 bygninger er styrtet sammen i Tyrkiet, deriblandt hospitaler, skoler og regeringsbygninger. WHO vurderer, at op mod 23 millioner mennesker er påvirket af jordskælvene på den ene eller anden måde.

Der er behov for varmeapparater, tæpper, mad og adgang til rent vand. Samtidig findes der store hindringer for at hjælpen når frem. Den tyrkiske regering synes at forholde sig meget passivt og negligerer dele af de ramte områder. Snerydning mangler f.eks., så hverken hjælp eller frivillige kan nå frem. At sikre disse ting må være et klart ansvar for regeringen. Men hjælpen prioriteres politisk af regeringen, bl.a. ud fra områdets støtte til Erdogan-regeringens parti AKP.

Der mangler også beskyttelsesområder, hvor de ramte kan søge ly. Tvunget af kulden søger de hjemløse ind i jordskælvsramte bygninger, hvad der udgør en stor fare pga efterskælv og usikre huse.

Hvorfor blev husene ikke sikret?

Jordskælvsrisikoen i de ramte områder har været kendt længe og befolkningen har i de sidste 20 år betalt til sikring af bygninger og huse. Nu spørger de: Hvad der blev af de mange penge, der i en årrække er betalt ind til ’jordskælvsskat’. Penge der skulle gå til bygning af sikre huse. Hvad husene i de ramte områder tydeligvis ikke har været.

Fra APK udtrykker vi vores solidaritet. Der må stilles krav til den tyrkiske  regering om at hjælpen uden tøven når frem til alle områder.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater