Bølge af strejker og protester vokser i Iran – regimet øger presset

Folkelige protester fortsætter i Iran. I sidste uge nedlagde arbejdere på flere vigtige fabrikker arbejdet, i denne uge er transportsektoren og butiksansatte gået med i en omfattende tre dages strejke. Imens har regimet travlt med at slå hårdt ned på demonstranterne og Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, gik på TV og priste myndighedernes indsats.

Det iranske folks aktuelle kamp mod det islamiske regime har stået på siden den 22-årige Mahsa Jina Amini’s død i moralpolitiets varetægt i Teheran, den 16. september. Folk er på gaden om aftenen, studerende boykotter og protesterer hver dag, og arbejdere, offentligt ansatte, lærere, sundhedsarbejdere og transportchauffører strejker. Kampene handler også om generelle levevilkår og utilfredshed mod regimets undertrykkelse og vilkårlighed.

Lastbilchauffører sluttede sig for nylig til en landsdækkende strejke og nedlagde arbejdet. Sammen med provinser som Hamedan og Kermanshah har strejken ramt 10 provinser og har stået på siden mandag i sidste uge.

Arbejdere på flere fabrikker, har strejket siden slutningen af november, og i denne uge har flere tilsluttet sig strejkebølgen.

Herunder arbejdere på “Serma Afarin Alborz Industry” i Qazvinde-provinsen, arbejdere på “Zarnam Industrial Holding” i Hashgerd-provinsen, “Kuruz Industrial Parts Production”, fabriksarbejdere og “Pars Home Appliances” -arbejdere og “Moratab Industrial Company” -arbejdere i Kerej-provinsen, svejsearbejdere i “Bafq Steel Complex” i Bafq-provinsen, “Niru Mohareke” Industriarbejdere i Qazvin og “Isfahan Iron Casting”.

På Kuruz Industrial Parts Production factory tiltrak kvindernes strejke, der tegner sig for mere end 70 procent af arbejdsstyrken på denne fabrik, opmærksomhed i hele landet.

Strejken blandt arbejderne på sukkerfabrikken Seven Hills (Haft Tapeh) foregår stadig. En gruppe sygeplejersker på Khomeini-hospitalet i Teheran, et af de største hospitaler i Mellemøsten, har udført punktstrejker for at protestere med krav om højere lønninger.

Selvom arbejdernes strejker, der har stået på i 3 måneder i Iran, startede med økonomiske krav, blev strejkerne også kombineret med politiske krav. De strejker, der blev iværksat af oliearbejderne i syd, fortsætter i forskellige sektioner og etaper.

Hvor trusler om fyringer og fængsling har bremset eller stoppet strejker, er det muligt at se dem genoplivet. I sin seneste erklæring meddelte Ki Oil Workers Organizing Council, at arbejdere i 6 nye afdelinger vil gå i strejke for mere i løn.

Boykot af undervisning og studenter demonstrationer fortsætter også på tredje måned. De studerende kræver, at suspenderede fakultetsmedlemmer og studerende kan vende tilbage til universiteterne og løsladelse af de tilbageholdte.

Studerende ved Tabriz Fine Arts University udsendte en erklæring mod den fortsatte tilbageholdelse af deres medstuderende. En del af erklæringen lød: “Vi vil ikke bøje os for din grusomhed. Vi vil blive endnu mere vrede over uretfærdige beslutninger og grusom adfærd, og vi vil fortsætte vores kamp.”
Protester fortsætter på universitetet i mange byer som Sharif, Allameh, Teheran, Kurdistan, Beheshti.

Ud over universiteterne fortsætter de folkelige protester mod regimet i gaderne. I forskellige kvarterer i Teheran og andre byer, især i Kurdistan og Baluchistan-provinsen, finder protester sted, der starter om aftenen og varer indtil natten falder på.

Mens protesterne fortsætter, stiger antallet af dræbte. Især sikkerhedsstyrkernes direkte sigte mod ansigtet på demonstranter har betydet, at mange har fået beskadiget deres øjne, og nogle har mistet synet.

Den norsk-baserede iranske menneskerettighedsorganisation (IHR) rapporterede den 29. november, at 448 demonstranter var blevet dræbt, heraf 63 under 18 år, som følge af sikkerhedsstyrkernes indgriben i de folkelige protester, der begyndte efter Mahsa Jina Aminis død. Ifølge rapporter i landets medier har 60 sikkerhedsfolk mistet livet under demonstrationerne, der hidtil har stået på i 3 måneder.

Mandag i denne uge forlød der rygter om at enheden “moral (irshad) police”, der havde til opgave at tilbageholde kvinder, der ikke overholdt lovgivning om adfærd og hovedbeklædning og tildækning, blev afskaffet. Udtalelsen blev fremsat af Irans justitsminister Mohammad Jafar Muntazeri, men ingen lovgivning er afskaffet og opgaven med at overvåge folkets adfærd er blot flyttet fra de private patruljer på gaden, til politiet.

Fuld solidaritet med kvindernes, arbejderne og folkets modige kamp og med strejker og protester!

Kildetekst

Læs også udtalelsen fra CIPOML

Solidaritet med arbejdernes og folkets kamp i Iran
KPnet d.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater