Et budget for krig og fattigdom

Finanslovsforslaget er et budget for krig og fattigdom. Det samme gælder det norske finanslovsforslag. Krigsmagere og arbejdsgivere fører samme farlige klassepolitik. Læs herom i en artikel fra det norske Revolusjon:

Dagpengene til arbejdsløse skæres ned, samtidig som alle skal betale mindst 15.000 kroner til NATO- ”forsvaret”.

Sådan er statsbudgettet, der tilbydes ”almindelige mennesker”.

“Når regeringen lægger op til at bruge færre oliepenge og samtidig dække store ekstraudgifter, blandt andet som følge af krigen, bliver det endnu vigtigere, at vi prioriterer bedre.”  Sådan præsenterer regeringen sit forslag til finanslov for 2023.

Og prioriteterne er indlysende: Flere penge til krig, oprustning og våbenleverancer til Ukraine, delvist camoufleret som bistand og beredskab.

Milliarder til våbenindustrien

Her strømmer milliarderne ud af statskassen uden hensyn til inflation og frygt for at bruge oliepenge. De direkte forsvarsudgifter vil stige med 6,8 mia. i forhold til det endelige budget i maj 2022. I 2022 var stigningen oprindeligt på 4,2 milliarder, før det endelige budget førte til “økonomiske tiltag som følge af krigen i Ukraine” på i alt 14,4 milliarder kroner.

Den officielle total i forsvarsbudgettet er dengang 76 milliarder kroner. Eller lidt over 15.000 for hver indbygger, det være sig spædbørn eller ældre.  Det  betyder i gennemsnit, at hver husstand skal punge ud med cirka 33.000 kroner til NATO’s “forsvar”.

I faste priser er tallet endnu meget højere, fordi militærudgifter også afholdes under andre budgetposter såsom “bistand”, “internationalt samarbejde” og på hemmelige budgetposter, der finansierer forskellige partnerskabsaftaler og operationer i samarbejde med USA, Storbritannien og andre “nære allierede”. Separate budgetposter går til finansielle overførsler på et tocifret milliardbeløb til Ukraine i form af eksportsubsidier, militær og civil “bistand”, herunder behandling af sårede soldater, bistand til flygtninge og flygtninges kæledyr(!).  Der var allerede i maj brugt et tocifret millionbeløb på at dække udgifterne til 588 ukrainske hunde og katte, der ankom til Norge.

Omvendt signalerer regeringen, at den fuldt ud forstår NATO’s doktrin om brug af atomvåben: Støtten til organisationer, der arbejder for forbud mod atomvåben og nedrustning, reduceres med 20 millioner norske kroner. Det er mere drastisk end nedskæringerne under den konservative regering.

Skærer i dagpengene og øger selvrisikoen

Samtidig stiger fradragene i sundhedsvæsenet kraftigt, hvilket især rammer kronisk syge, handicappede og pensionister. El-tilskud og beskedne skattelettelser til de laveste indkomstgrupper udgør langt mindre end de enorme ekstraindtægter fra el røveriet fra statsejede selskaber som Statkraft.

Derudover lægger finansloven op til nedskæringer på en række velfærdsordninger – i en situation, hvor mange i forvejen har det svært, og tusindvis vil miste deres job i det kommende år. Dagpengene beskæres med 200 millioner kroner, børnepenge og andre ydelser fastfryses, så de bliver ædt op af prisstigningerne.  Sidst men ikke mindst kommer velfærdsbesparelserne  gennem kommunerne, der med en gennemsnitlig stigning på 3,5 procent får et reelt fald i indtægterne, mens de skal løse flere opgaver.

Indførelsen af en grundrenteskat på superprofitterne hos laks- og el-baroner er et skridt i den rigtige retning og burde have været indført for længe siden. Ikke desto mindre blegner de 33 milliarder kroner,  der er hentet  fra disse industrier, i forhold til de 80 milliarder kroner,  staten hiver ind på de vanvittige elpriser gennem  ejerskab i blandt andet Statkraft. Af dette beløb går kun halvdelen tilbage til de mennesker, der i  generationer har finansieret dæmninger, kraftværker og kraftledninger.

Regeringens forventede indtægter fra oliesektoren i 2023 svarer til et helt statsbudget alene. Ifølge regeringen og alle borgerlige økonomer har disse penge den særlige egenskab, at de skaber inflation, hvis de bruges på velfærd, mens de er problemfrit at bruge dem til det mest uproduktive og inflationære, der findes: militær oprustning.

Oversat fra Revolusjon 9.oktober 2022

Artiklen på norsk: Et budsjett for krig og armod

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater