CIPOML: vi støtter befolkningens kamp i Sri Lanka

Det imperialistiske kapitalistiske systems økonomiske og politiske krise mærkes på verdensplan. Inflation, arbejdsløshed og leveomkostninger stiger kraftigt i alle lande. Situationen bliver mødt med voksende utilfredshed, massedemonstrationer og protester fra de fattigdomsramte arbejdere og arbejdende folk, hvis arbejds- og levevilkår forværres. Næsten hver dag er der nyheder om demonstrationer, protester, strejker og opstande blandt arbejdere og arbejdende folk alle steder rundt på Jorden.

Mens protesterne fra de oprindelige folk, arbejdere og arbejdende folk i Ecuador stadig foregår, stormede Sri Lankas befolkning præsidentens og premierministerens palads.

Sri Lanka er blevet bragt til bankerot af monopolernes og imperialismens kollaboratørers grådige jagt på profit, og den herskende politiske klasses neoliberale politik og korruption. De mest basale fornødenheder kan ikke importeres på grund af mangel på udenlandsk valuta, og udlandsgælden blev ubetalelig. Mangel på energi har ført til langvarige strømafbrydelser, lukkede skoler, mens arbejdsløsheden og prisstigninger er eskaleret.

Folket har været på gaden siden marts, og til sidst besatte demonstranter præsidentpaladset og krævede præsident Gotabaya Rajapaksas afgang. Han flygtede fra landet og rejser nu rundt for at lede efter et tilflugtssted. Han sendte derefter sin afskedsbegæring. At være en “helt” ved blodigt at undertrykke det tamilske folks modstand, og eskalere nationalismen, var ikke nok til at redde hans præsidentskab. Premierminister Ranil Wickremesinghe, der nu fungerer som hans stedfortræder, erklærede undtagelsestilstand og bad militæret og politiet om at stoppe demonstrationerne. Folkets svar har været at fortsætte besættelsen af præsidentpaladset og demonstrationer i gaderne med krav om også hans afgang.

Sri Lankas befolkning og lederne af opstanden har et vigtigt ansvar på nuværende tidspunkt. Som i lignende opstande er de nødt til at insistere på selvbestemmelse og ikke overgive deres sejre til forskellige kliker i borgerskabet. Folket skal lykkes med at organisere og opbygge organer for deres magt, ud af deres bevægelse, det vil være grundlaget for deres suverænitet.

Partnerskab med forskellige kliker i borgerskabet, midlertidige brede regeringer, valgløfter bundet til reformer og fortsættelsen af den eksisterende orden, vil kun slukke opstandens ild og sikre fortsættelsen af den gamle orden under nye navne.

De, der har trukket Sri Lanka ud i et økonomisk og politisk hængedynd, kan ikke redde landet. De programmer, de vil præsentere som recepter for “frelse”, vil kun yderligere forarme folket og fordømme dem til sult, mens borgerskabet forsøger at bruge militær og politi til at genkonsolidere den politiske magt.

Verdens arbejdere og arbejdende folk står sammen med det srilankanske folk. Deres kamp og erfaring vil være en vigtig fælles lære for os alle.

Vi hylder og støtter befolkningens kamp i Sri Lanka.

Ned med den neoliberale kapitalisme!

Ned med imperialismens kollaboratørers tyranniske styre!

Længe leve revolution og socialisme!

Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML

Koordinationsudvalget 16. juli 2022

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater