Arrestationer uden fortilfælde af efterretningsofficerer i Danmark

Artiklen af Ron Ridenour omhandler fængslingen d. 10. december af 4 ansatte i efterretningsvæsenet, for at lække ”dybt fortrolig information”. Alt holdes bag lukkede døre, men sandsynligvis drejer det sig om de der lækkede oplysninger om ulovlig overvågning i samarbejde med USA og deres efterretningsvæsen NSA. Efter artiklen er skrevet, har en lukket og hemmelig kommission besluttet, at der ikke er noget at komme efter i PET og FE. Den ulovlige udspionering kan fortsætte. Om dette har Ron Ridenour tilføjet et afsnit sidst i artiklen.

Forsvarets Efterretningstjenestes bygninger på Amager


Arrestationer uden fortilfælde af efterretningsofficerer i Danmark

Af Ron Ridenour

Fire tidligere og nuværende efterretningsofficerer fra det danske Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) er blevet anholdt for at lække ”dybt fortrolig information”. De blev stillet for Københavns Byret d. 10. december.
To fængslet i hemmeligt grundlovsforhør: Medarbejdere anholdt for lækager fra FE og PET | Indland | DR

Retten forbød mediedækning. Det 9 timer lange retsmøde blev holdt bag lukkede døre.

Public service mediet Danmarks Radio (DR), kunne kun få at vide, at 3 ud af de 4 blev afhørt, hvoraf den ene blev løsladt og to blev varetægtsfængslet. Der er ingen oplysninger om den fjerede anholdte.

FE svarer til det amerikanske CIA. Mens FE’s område også dækker militære efterretninger. De har ikke lov til at spionere mod den danske befolkning – kun udlændinge og de der opholder sig i udlandet.

PET overvåger danskere, som FBI overvåger folk i USA. Forfatningen forbyder overvågning af enhver dansk statsborger uden retskendelse.

Trine Maria Ilsøe, DR’s retsreporter skrev, at der stort set ikke fandtes fortilfælde af interne undersøgelser i PET eller FE. Bliver de kendt skyldige, kan det koste en dom på 12 års fængsel. [i]

For nuværende har offentligheden ikke viden om hvad lækket omhandler. Ilsøe nævner to muligheder. Den ene drejer sig om Danmarks største spionskandale til dato.

I maj sidste år offentliggjorde Danmarks Radio (DR) information fremskaffet af mindst én whistleblower fra FE, der viste hvordan danske regeringer (både blå og såkaldt ’røde’) havde forbrudt sig mod egen grundlov ved at spionere mod landets indbyggere og mod nabolandenes politiske ledere.

EXPOSED: Denmark Banana Kingdom Unclothed in Bed with US Spy Agency – This Can’t Be Happening! (thiscantbehappening.net) (Delvist baseret på den danske pjece: Forsvarets Efterretningstjeneste lod USA spionere mod Angela Merkel, franske, norske og svenske toppolitikere gennem danske internetkabler | Indland | DR

Ironisk nok kan det være, at statsanklageren i den aktuelle sag hævder, at de sigtede har overtrådt Danmarks grundlov ved at afsløre hemmeligheder. Denne sag kan meget vel blive associeret med USA’s Espionage Act og Storbritanniens Official Secrets Act.

FE har ulovligt og systematisk spioneret mod sine egne borgere for USA’s økonomiske profit og politiske interesser. Dette har intet at gøre med at spionere mod ”fjenderne” (Rusland, Kina, Iran m.fl.).

Operation Dunhammer er kodenavnet for en intern undersøgelse af hvordan det amerikanske National Security Agency (NSA) sugede al overvågning ud af sit spionnetværk sammen med den danske militære efterretningstjeneste, sanktioneret af danske topledere.

Gennem adskillige måneder arbejdede DR sammen med journalister fra Sverige (SVT), Norge, Tyskland (Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR) og Frankrig (Le Monde) om disse nye udviklinger. Deres arbejde tvang nogle af de 35 nationale ledere der var spioneret imod til at træde frem.

”Vi forlanger at blive fuldt informeret om sager der omhandler svenske borgere, firmaer og interesser. Og så må vi se hvilket svar vi får fra polisk hold i Danmark”, udtalte den svenske forsvarsminister Peter Hultqvist til SVT.
Norway, Sweden Demand Answers on Espionage After Report of Denmark Helping NSA Spy on EU Politicians – Sputnik International (sputniknews.com)

Premierminister Emmanuel Macron udtalte, at sådanne handlinger er ”uacceptable blandt allierede”.

Den danske forsvarsminister Trine Bramsen sagde, at regeringen ”kan ikke og vil ikke gå ind i spekulationer omkring efterretningssager”, alligevel understregede hun, at hun betragter den systematiske aflytning af nære allierede som “uacceptabel”.

Informationen om længerevarende ulovligheder, som det underbemandede og svage ”Tilsynet med efterretningstjenesterne” (TET) præsenterede for offentligheden i august, indeholder:

  1. Tilbageholdelse af afgørende oplysninger til statslige myndigheder og tilsynsudvalget mellem 2014 og i dag
  2. Illegale aktiviteter også før 2014
  3. At videregive ’løgne’ til politikere
  4. Illegal overvågning af danske borgere, inklusive et medlem af Tilsynet (Dele af denne ulovlige spionering havde været delt med ikke-navngivne kilder [måske USA?]
  5. Uautoriserede aktiviteter var blevet henlagt, og
  6. FE undlod at følge op på indikationerne på spionage i Forsvarsministeriet

Da DR først afslørede en del af denne spionage, suspenderede forsvarsminister Bramsen fem ansvarlige ledere i FE. Under pres fra adskillige politiske partier, og højst sandsynligt USA, genindsatte den danske krigsminister dem i forskellige ’forsvars’stillinger.

Bramsen udtalte, at en hemmelig, intern undersøgelse af det rapporterede gennemført af TET ville blive startet op i december og vare et år. Resultatet vil kun blive vist til nogle udvalgte få i regeringen og kun 5 parlamentarikere, som ikke har lov til at dele informationen med nogen andre.

Hvad der skal undersøges og hvad der ikke skal undersøges vil heller ikke blive offentliggjort. Det blev gjort klart af regeringen overfor DR, da de først offentliggjorde whistleblowernes afsløringer. Journalist Trine Marie Ilsøe skrev:

”Vi kan ikke forvente, at hovedparten af de mulige ulovligheder vil blive offentliggjort”. Hun tilføjede, at de danske efterretningsvæsener er forbundet til og afhængige af udenlandske magter [i.e. U.S. og ikke Europa]. Danmark kan blive kompromitteret, hvis hemmeligheder blev lagt frem.

“Efterretningsvæsener opererer trods alt i hemmelighed”.

Edward Snowden afslørede en del af denne spionering i 2013, der også involverer udspionering af ”det internationale samfund”
XKEYSCORE: NSA’s Google for the World’s Private Communications (theintercept.com) and Portrait of the NSA: no detail too small in quest for total surveillance | NSA | The Guardian.

Danmark hører til USA’s nærtstående ’øjne’, og er en del af ”9 Eyes”: Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand – de ”5 øjne” – plus Nederlandene, Norge og Frankrig. Der er også ”14 øjne”, der inkluderer Tyskland, Sverige, Belgien, Italien og Spanien.

Det der er optrævlet synes at vise, at Danmark er USA’s ledende øje hvad angår udspionering af europæiske allierede. De nordiske lande deler grundlæggende set sprog og kulturelle rødder, inklusive at have været de krigsførende og slavehandlende vikinger. Sverige, og især Norge har også været under kolonial kontrol fra Danmark gennem århundreder. Outposts of the U.S. Surveillance Empire: Denmark and Beyond – CovertAction Magazine

Noter

[i] Major i FE, Frank Grevil afslørede i 2014, at statsminister Anders Fogh Rasmussen vidste, at Irak ikke havde ”masseødelæggelsesvåben”, da denne overbeviste parlamentet om at erklære krig mod landet. Dette var den første gang Danmark havde erklæret krig siden 1864, som det dengang skete mod Tyskland. Rasmussen blev belønnet med udnævnelsen til generalsekretær i NATO. Grevil kom i fængsel i fire måneder. Dette var Danmarks Julian Assange-sag, omend Yankees og den britiske aristokratiske stat efterstræber Julians død.

Denne artikel blev skrevet på dagen, hvor Storbritannien (USA) besluttede at Assange kunne sendes til mordernes land.

Oversat fra
Unprecedented Arrests of Military and Police Surveillance Officers in Denmark

Tilføjelse til den oprindelige artikel

Fire dage efter disse arrestationer, skete der to vigtige angreb på sandheden og den fri presse.

1. Den hemmelige kommission der var nedsat af regeringen til at se på de påståede ulovligheder, der var begået af FE, rapporterede i hemmelighed kort gennem krigsministeren, at overvågning af folket og nabolandene for USA ikke var ulovligt.

“Der er ingen grund til kritik”, informerede minister Trine Bramsen. “Jeg er meget tilfreds med den konklusion”.

Det vil altså sige, at de fem ledende FE-ansatte, som Bramsen havde fritaget fra tjeneste og placeret i andre opgaver nu vil vende tilbage til deres oprindelige job og fortsætte deres udspionering af danskere og nabolandenes ledere for NSA/CIA.

2. Samme dag formanede Danmarks FE- og PET-spionchefer de to dagblade Politiken og Ekstrabladet for at have antydet, at de fire der blev arresteret d. 9. december havde røbet information til danske medier om efterretningsvæsenerne, om at de havde begået ulovligheder for at tækkes USA.

PET-chef Finn Borch Andersen og FEs fungerende chef Svend Larsen udtalte, at journalister havde en pligt til at tie om sådanne hemmeligheder.

Der er ingen tvivl om, at Danmarks efterretningstjenester må føle sig opmuntret af den aristokratiske britiske højesterets beslutning om at hjælpe USA med at gøre alle journalister tavse om “nationale sikkerhedshemmeligheder” ved at beslutte at udlevere Julian Assange til et amerikansk  torturfængsel.

Se også

Digt af Ron Ridenour
Join Our Messenger Julian


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater