Enhedslisten bør trække støtten til Socialdemokratiet!

Af Dorte Grenaa, APK, Arbejderpartiet Kommunisterne

Enhedslisten har sagt nej til at hastebehandle regeringens lovforslag om indgreb i sygeplejerskernes 9 uge lange OK-strejke for højere løn, ligeløn og ordentlige arbejdsforhold.

Så langt så godt.

Men det rejser jo så spørgsmålet, hvorfor Enhedslisten bliver ved med at være støtteparti og holde hånden under Mette Frederiksens socialdemokratiske regering?

En regering der nægter offentligt ansatte kvinder ligeløn nu. Der arrogant håner sygeplejerskerne og deres kamp ved at diktere dem, det de allerede har sagt nej til to gange.

Sygeplejerskerne har sagt NOK er NOK. Hvornår siger Enhedslisten NOK er NOK til den socialdemokratiske regerings arbejder- og kvindefjendske politik og handlinger.

Enhedslisten skriver umiddelbart efter indgrebet blev kendt ”Vi frygter ærlig talt for hele vores velfærdssamfund, når vi har en regering, som siger til tusindvis af sygeplejersker, at man hellere vil have et hurtigt lovindgreb end at løse ligelønsproblemet nu”.

Hvis Enhedslisten mener, hvad de skriver – at de frygter for hele velfærdssamfundet med lovindgrebet, hvorfor i alverden trækker de så ikke støtten til en regering, hvis politik har så store konsekvenser? Hvorfor nøjes med at stemme nej, de gange hvor regeringen kan få et flertal med højrepartier.

Skal handling bag ligelønspulje

Enhedslisten har foreslået ”en lavt- og ligelønspulje på 5 milliarder årligt, som kan tage det første skridt i udligningen af lønnen og samtidig lave en plan for, hvordan ligelønsgabet lukkes fuldstændigt.”

Det lyder fornuftigt. Men lige nu hvor kampen præcis står om det spørgsmål trækker Enhedslisten ”pæne piger” kortet og opgiver at sætte konsekvens bag det. Og derefter bliver meldingen: Kære regering vi har et godt forslag, men hvis I vælger at gøre det modsatte, er vi forsat støtteparti og parlamentarisk underlag og dørmåtte for jeres politik.

Det duer ikke. Det viser i stedet at elastikken i Enhedslistens ”røde linjer” og ”forståelsespapiret” med regeringen er uendelig og uden betydning i praksis. Regeringen overtræder gang på gang løftet til Enhedslisten om ikke at øge uligheden i samfundet. Og denne gang bøjet i rødt blinkende neonlys – regeringen vil ikke indføre ligeløn til underbetalte og i de offentlige kvindefag. Enhedslisten vil åbenbart hellere forsætte sit parlamentariske spilfægteri end at stille sig på de strejkendes, de offentlige ansattes og arbejderklasse side og stille regeringen overfor et ultimativt krav.

I stedet kritiserer Enhedslisten regeringen for med lovindgrebet at undergrave den danske model, som de selv holder fast i. Hvor hele strejken og dens forløb jo netop har bevist, at den danske model ikke er brugbar, hvis arbejdere og ansatte skal kunne kæmpe for deres rettigheder og krav. Så hvad kan vi bruge den kritik til?

Træk støtten

Det eneste rigtige vil være, at Enhedslisten nu – bedre sent end aldrig – trækker sin parlamentariske støtte og underlag for den socialdemokratiske arbejdsgiverregering.

Jeg har ingen illusioner om at Enhedslisten er et revolutionært klassekampsparti – men man kan kræve at det handler som en progressiv kraft og ikke som en socialdemokratisk støttekrykke og alibi.

Af Dorte Grenaa, APK, Arbejderpartiet Kommunisterne 26.8.21

Se også

Regeringsindgreb tromler hen over kampen mod uligeløn


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater