Oktober Radio: Kapitalismens sammenstyrtninger

I denne uges podcast taler vi om hvordan vrangforestillinger om boligpriser, tydeligt afslører sig når bygninger styrter sammen. Som det skete i denne uge i Florida. Vi kommer også lidt rundt om en ny reformaftale der kræver flere lokale uddannelsessteder, men som ikke gør op med hovedproblemet nemlig taxameter ordninger og privatisering. En ny bog relancerer de nordiske socialdemokratier som “nordisk socialisme”. Til sidst når vi rundt om sygeplejestrejkens første uge.

En boligblok i Florida styrtede i denne uge sammen, mens beboerne lå og sov midt om natten. Der er ikke rapporteret om at bygningen havde nogle ydre tegn på at den var sammenstyrtningstruet. Derfor peger det i retning af skjulte fejl og problemer med funderingen. Bygningen var kun 40 år gammel, og var løbende vedligeholdt.

Lignende sager findes mange andre steder i verden, og også i Danmark er der hele tiden eksempler på at bygninger ikke altid lever op til forventninger i levetid, og har skjulte fejl eller simpelthen ikke er beregnet til et klima i hastig forandring.

Hvis man forventer at huspriserne de vil fortsætte med at stige, eller mursten bare holder værdien. Så er det en god ide at tage et alvorligt kig på sammenstyrtninger. Erfaringen er at bygninger på et eller andet tidspunkt bryder sammen. Og det kan ske hurtigere end man aner. Og så står kun gælden tilbage.

I Danmark ser vi hvordan stærke kræfter puster til fortællingen om at skynde sig at komme med på køb af ejendom. Bankfolk puster til illusioner om at tingene bare bliver ved med at stige i værdi, og med lave renter er man nærmest dum hvis man ikke investerer sine penge i mursten.

Det er en typisk kapitalistisk spekulations fase og erfaringen siger at det ender i krak og bankerot.

Taxameterordninger og privatisering af uddannelser

Fredag havde eleverne sidste skoledag, og samtidig indgik folketinget en bred aftale om at justerer lidt i taxameterordningen, så det bedre skulle kunne betale sig at holde fast i uddannelser i mindre byer.

Koncentrationen af uddannelser i de store byer er direkte forbundet med den måde som statsmagten har indrettet uddannelsessystemet på. De er skruet det sammen som var de private forretninger, og et af de væsentligste værktøjer er taxametersystemet. Det skal animerer de enkelte uddannelse til at tiltrække flere elever, i konkurrence med hinanden. De fortsatte besparelser er blot med til at forstærke en ond spiral hvor de fattigste skoler er dårligere til at tiltrække nye elever.

Vi taler om at kvaliteten af uddannelserne er blevet forringet og den nye aftale ikke løser et eneste af de problemer, men blot er endnu en spare øvelse.

Socialisme er kapitalismens modsætning

Pelle Dragsted har udgivet en bog med hans plan om “nordisk socialisme”. Det viser sig dog hurtigt at manden ikke længere er socialist, men er blevet en 100 år gammel socialdemokrat. Bogen tager en mængde af 2. Internationales fallerede tankegods frem fra containere igen, og genbruger det som nye ideer. Hans hovedforestilling baserer sig f.eks. På kooperationen og andelsbevægelsen.

I praksis har Enhedslisten også vist sig at følge efter 2. Internationales fallit, man er forvandlet til en beskytter af det danske borgerskab, og imperialismen.

Sygeplejerskestrejken er gået ind i anden uge

Til sidst i udsendelsen kommer vi ind på sygeplejerskernes strejke. Der har været demonstrationer og markeringer hver dag, men endnu har parterne ikke taget initiativ til at genoptage forhandlingerne. Omkring 10 procent af de strejkende er blevet sendt i arbejde igen fordi der ikke kunne stilles et nødberedskab uden brug af vikarer.

Formanden for dansk sygeplejeråd har rejst landet rundt for at komme i takt med medlemmerne, i to omgange godkendte hun et dårligt forhandlingsresultat og anbefalede et ja, og blev stemt ned. Der er ikke grund til at tro at hun kan varetage opgaven som den der står i spidsen for en konflikt som hun rent faktisk var imod. Det er op til de aktive kræfter på gulvet.

Nogle af de andre topforhandlere fra fagbevægelsen har været fremme med kritik af strejken, f.eks. Den nye lærer formand. Der har udtalt, at det er snyd, hvis man strejker sig til mere i løn…

Der må vi nok lige forklare: Det er ikke snyd. Det er jo hele pointen med en konflikt. Det er en politisk kamp, og dem der er bedst organiseret, dem der er klar til at tage kampen. Er de eneste der rent faktisk har mulighed for at vinde.

Læs også: Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop!

Hør udsendelsen her:


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater