Oktober Radio: Hjemløsebænken der forsvandt

Udsendelsen d. 12. juni 2021

I denne uges podcast fra Oktober Radio, taler vi om en sag fra Århus, hvor kommunen gerne vil smide hjemløse ud af centrum. Vi omtaler en dom fra landsretten, der slår fast at anklagemyndigheden var langt forbi demokratiets grænser, da de krævede aktivister dømt dobbelt straf for at demonstrere imod regeringens corona-nedlukning. Vi kommer også ind på en ny bog om den grønlandske kolonihistorie. Og til sidst taler vi om politikernes og erhvervslivets gentagne forsøg på at tryne den frie forskning og dens resultater.

En konkret historie fra det virkelige liv i Århus, viser meget godt hvad synet er på hjemløse og mennesker, der er udstødte i samfundet. En bænk der var stillet op som en form for samlingssted for hjemløse på Klostertorv er blevet fjernet, uden brugerne er blevet hørt. Det er samfundet helt klare besked om, at de mennesker skal langt væk. Det er lidt det samme, som man kan se med den her ydelseskommission, der for et par uger siden kom med deres forslag til reform af kontanthjælpen.

Der er ingen anerkendelse af de mennesker, der havner på langvarig kontanthjælp. Politikerne påstår at gruppen hovedsageligt er arbejdsløse, og foreslår derfor lavere ydelser som motivation for at søge et arbejde. Dem som er havnet i langvarig kontanthjælp, er for langt hovedparten mennesker, som der har en eller anden form for sygdom, traumer eller psykisk lidelse, sociale problemer, eller misbrug osv.. De er netop havnet på bistand ,fordi de ikke kan arbejde. At påstå løsningen er at de blot skal finde et job er at lukke øjnene for de mange tusinde der bliver mast af samfundet, og forsøge at gemme dem væk i statistikker. På samme måde som man nu forsøge at gemme de hjemløse væk fra bylivet, så folk med råd til at drikke sig fulde på cafe ikke skal blive forstyrret at virkeligheden.

Læs mere hos SAND de hjemløses landsorganisation:

Vi kræver bænken tilbage, byrummet er for alle.

 

Aktivist frikendt for anklager om opfordring til vold

Vi taler kort om at landsretten i denne uge pure frikendte aktivisten Nanna Høpfner, efter hun havde siddet fem måneder i varetægts fængsel for anklager om at opildne til gadeuorden og vold mod politiet, ved en demonstration mod corona-nedlukningen tilbage i januar 2021. Samtidig afviste landsretten at særloven om dobbeltstraf ved corona-relaterede forbrydelse kunne bruges til at straffe demonstranter. Både byretten og politiet og anklagemyndigheden blev defakto kendt skyldige i diktaturstatsmetoder. Den ansvarlige minister og regering må stilles til ansvar.

To nye bøger om grønlandske kolonihistorie

I år er det 300-året for Hans Egedes kolonisering af Grønland, og der er udkommet flere nye bøger, der beskriver de danske stormagtsambitioner og forsøg på at skjule sandheden om koloni karakteren for både Verden og Grønland.

I mandags udkom bogen Imperiets Børn af Anne Kirstine Hermann, der fortæller om hemmeligt stemplede dokumenter op til grundlovsafstemningen i 1950erne. Hvor Danmark annekterede Grønland. Den kan godt anbefales

Link til bogen Imperiets Børn

En anden bog er Stemmer fra Grønland, skrevet af en antropolog, der hedder Kirsten Thisted, der er mere en samling af breve og tekster fra 1920. Bogen er ikke kritisk overfor kolonitiden.

Stemmer fra Grønland

Den frie forskning igen under angreb

Stig Markager, en forsker på Århus Universitet, kom for skade at udtale sig om udledninger af kvælstof fra landbruget, noget, han faktisk har forstand på.

Derfor har en interesseorganisation for dansk landbrug, der hedder bæredygtigt landbrug, rejst et civilt søgsmål mod ham og krævet han skulle tie stille og trække sine resultater tilbage.

Det er jo dybest set en retssag, som handler om forskernes ytringspligt. Om pligten til at fortælle om den forskning, som de går og laver, og de resultater de er kommet frem til.

Vi taler om, at det langt fra er første gang at private erhvervsinteresser, private organisationer, eller regeringer og ministerier har blandet sig i den frie forskning. Bæredygtigt landbrug er ligeglad med om de vinder eller taber retssagen. De vil bare gerne have retssagen for at ligesom og hele tiden rejse en diskussion og stille spørgsmålstegn ved videnskaben og dens resultater.

Målet er at reducere videnskab til et synspunkt, så videnskaben forsvinder og hvor det ene kan være ligeså godt som det andet synspunkt. Til skade for liv og miljø.
Link:
Opbakning til forsker fra grønne

Udsendelsen d. 12. juni 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater