Davos og industriens krav om offentlig-privat partnerskab

I januar afholdt World Economic Forum deres årlige møde, online. De store spørgsmål er hvordan kapitalismen kan opretholde facaden, og tjene penge på folks ulykker. Løsningen er at påstå, at kapitalismen nu både er grøn og klimavenlig og går ind for biodiversitet, og samtidig slå til lyd for OPP – offentlig-privat partnerskab.

På årets online topmøde i Davos i slutningen af januar, forklarede Ursula von der Leyen, EU- Kommissions præsident, at verden har brug for en genstart. Eller rettere at kapitalismen har brug for et kæmpe lån for at overleve den økonomiske krise. Lånet bliver forklaret som investeringer i fremtidens teknologi, og grøn omstilling og investeringer i biodiversitet og skov. Alt dette skal ske ved at EU udstikker retningen om et tæt offentlig-privat partnerskab for fremtidens økonomi. Forklarede Ursula von der Leyen.

I praksis vil EU altså låne en masse penge som skal gives til industrien, så de kan udvikle såkaldt brint teknologi og andet der kan sikre overlevelsen af de eksisterende kapitalistiske energimonopoler. Al snak om at plante træer, er også totalt bluf der skal skjule den kendsgerning at EU betaler Brasilien for at fælde regnskoven i rekord fart, så der kan dyrkes brændstof og foder.

Dem der i sidste ende skal betale gælden tilbage er medlemslandene, og den regning vil helt sikkert lande på arbejderklassens og de fattigste skuldre.

Når de private virksomheder gennem deres kanaler slår til lyd for OPP, offentlig- privat partnerskab, handler det altid om profit før almenvældets interesser. De private aktører påstår til gengæld selv at de er nødvendige for at sikre innovation og produktion. Mens de bekæmper alle historiske kendsgerninger der viser det totalt modsatte.

Det er bl.a. i det selvbestaltede ”World Economic Forum” – der hvert år afholder møde i Davos, i de Schweiziske alper – der bruges stor energi på at fremme denne politiske forestilling. Her klapper direktørerne og deres politiske venner hinanden på ryggen, mens de nyder dyre vine og gode middage og taler om hvordan de kan tjene penge på verdens udfordringer.

Fakta er, at disse virksomheder samtidig fremmer den dagsorden der betyder at offentlig sundhed, uddannelse og forskning osv. konstant mangler penge og ansatte. OPP propagandaen er simpelthen den anden side af neoliberale nedskæringer, skattestop og underfinansiering. OPP betyder samtidig at private virksomheder kommer direkte med ind i beslutningernes centrum, og det giver dem nærmest enemagt over hvordan den politiske dagsorden skal udmøntes.

I de internationale politiske institutioner, gælder der det samme. Her er Verdensbanken og Den Internationale Valutafond og stormagternes diplomater blevet suppleret af organisationer der mere eller mindre er oprettet og sponsoreret af internationale udgaver af offentlig-private partnerskaber. F.eks. tog World Economic Forum i 2017 initiativ til CEPI, en koalition for udvikling af et beredskab mod fremtidige sygdomsepidemier, hvor Norge og Indien sammen med private fonde betaler, og samtidig bestemmer dagsordenen. I stedet for at støtte op om FN og WHO.

På årets online topmøde i Davos kunne man også høre medicinalindustrien forklare at det vigtigste var at holde fast i det gode samarbejde mellem stater og private virksomheder. Det ”gode” betyder at de private mere eller mindre får lov til at løbe med pengene, mens det offentlige betaler regningen.

Der er helt sikkert brug for et opgør med den rådne kapitalisme. Den gæld som kapitalismen efterlader handler ikke blot om kroner og øre, men om en totalt forurenet og ødelagt planet. Det kan ikke bare løses med en “grøn genstart” med monopolers maksimalprofit i centrum. Det der er brug for er en socialistisk revolution og et samfund uden udbytning og monopoler, hvor det er menneskers behov der er omdrejningspunktet.

Link til Ursula von der Leyens tale på Davos


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater