Udsendelsen den 28. november 2020
Engels er en af de mest konsekvente materialistiske tænkere og filosoffer som verden har set. Hans skrifter er let tilgængelige og både morsomme og polemiske. Uanset om Engels belyser de mest komplicerede videnskabelige spørgsmål, eller han formidler den materialistiske opfattelse af historie og økonomisk teori. Hans aftryk på verdenshistorien sammen med Karl Marx, kan beskrives med titlen på en af hans mest solgte bøger: Socialismens udvikling fra Utopi til Videnskab.
I denne uges udsendelse taler vi om Friedrich Engels i anledning af hans 200 års fødselsdag. Allerede som ganske ung mand får Engels øje på modsætningen mellem pietistisk fromhed hjemme i familien og den brutale kapitalistiske virkelighed i de fabrikker som familien ejer. Engels’ far tvinger ham mod sin vilje til at forlade Gymnasiet uden at få eksamen, så han kan komme i lære som forretningsmand. På trods af sin modvilje, lærer Engels erhvervet omhyggeligt, kender alle varer og mestrer alle handelsprocesser. Den viden bliver en fordel for hans videre politiske og teoretiske arbejde.
I 1841 går han ind som frivillig i den preussiske Guard Artillery Brigade i Berlin. Det giver samtidig mulighed for at deltage i foredrag i filosofi og finansiering på universitetet. Her får han forbindelse til miljøet af liberale, anarkistiske og venstre-hegelske kredse. For at fuldføre sin uddannelse arbejdede han fra 1842 i bomuldsspindemøllen i sin fars firma i Manchester. Her, i hjertet af den engelske industri, tilbringer han en stor del af sin tid udenfor fabrikskontoret. Han taler med arbejderne om deres liv og forhold, og vandrer gennem de beskidte kvarterer, hvor arbejderne boede. Frugten af disse undersøgelser og observationer var bogen fra 1845 om “Arbejderklassens situation i England”.
I Paris i 1844 begyndte det intense samarbejde og venskab med Karl Marx, der varede indtil Marx død i 1883. Allerede få år senere udgav de i 1848, Det kommunistiske manifest. Der stadig står som et hovedværk for arbejdsklassen i hele verden. Med ”Arbejdere i alle lande foren jer”, som det udødelige slogan.
I 1844 havde Engels allerede udgivet et værk med kritik af national økonomien. Ifølge Lenin bidrog afhandlingen utvivlsomt til Marx’ beslutning om at beskæftige sig med den politiske økonomi.
De var langt fra kun teoretikere men deltog aktivt i skabelsen af Den Internationale Arbejderforening (den første internationale) i 1864, og de hjalp utallige andre arbejderpartier, aviser og organisationer internationalt. Og de lærte af alle revolutioner og oprør. Vi taler bl.a. lidt om Pariserkommunen i 1871 omtalt i Borgerkrigen i Frankrig.
Engels er en af de mest konsekvente materialistiske tænkere og filosoffer som verden har set. Hans skrifter er let tilgængelige og både morsomme og polemiske. Uanset om Engels belyser de mest komplicerede videnskabelige spørgsmål, eller han formidler den materialistiske opfattelse af historie og økonomisk teori, Her skal vi ikke mindst fremhæve Engels bog Anti-Dühring (1878). Og hans mest berømte bog “Familiens, privatejendommens og statens oprindelse (1884)” der er et mesterværk.
Efter Karl Marx’ død i 1883, færdiggjorde og udgav Engels yderligere to bind af Kapitalen, og fungerede samtidig som hoved og hjerte for den internationale socialistiske og kommunistiske arbejderbevægelse. Engels dør i 1895, efter et uforligneligt revolutionært liv.
Læs også
Friedrich Engels og hans arbejde
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne