Ressourceforløb: Som en fisk man vil have til at kravle op i et træ

Sådan siger Linda Villadsen fra Næstehjælperne til P1 Orientering i et indslag der præsenteres på denne måde:

Politikerne tog i dag fat på arbejdet med at reformere den gældende aftale om førtidspension, i dag med fokus på ressourceforløbene. Ressourceforløb skulle få folk i arbejde eller uddannelse, men i stedet er det blevet til en holdeplads, hvor kommunen langtidsparkerer borgere på en lav ydelse.

Reformramte aktionerer august 2017

En evaluering der netop er gennemført af Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering viser, at i 45 % af tilfældene har kommunerne gennemført ressourceforløbet uden at sætte et formål eller en plan op, det har været ren parkering.

Siden førtidspensionsreformen, der blev vedtaget under den tidligere S-regering har de ramte selv ført en indædt overlevelseskamp mod at blive parkeret i udsigtsløse arbejdsprøvninger og forløb, der blot skulle forhale tilkendelse af førtidspension. Det er bl.a. sket gennem organiseringerne Næstehjælperne og Jobcentrenes Ofre.

Som Linda Villadsen, medstifter af Næstehjælperne fortæller, er hovedproblemet med ressourceforløbene, at vi taler om alvorligt syge mennesker, der søger om førtidspension.

Man vil hale en arbejdsevne ud af dem, som er ikke-eksisterende. Rehabiliterings teamet finder hver gang nye ting der skal undersøges. Rapporter fra speciallæger bliver underkendt.
Det er som ”en fisk man vil have til at kravle op i et træ” – og fisken bliver vurderet som usamarbejdsvillig, når arbejdsevnen ikke dukker sig.

Systemet er meningsløst, Næstehjælperne ser mange blive dårligere, med stresssymptomer eller PTSD. Bare det at overleve systemet bliver sagen, og lægges oveni den oprindelige sygdom.

Der sættes ikke nogen nedre grænse for arbejdsevnen, og man kan også komme på ressourceforløb helt uden en plan og uden konkrete tiltag. Det er mennesker der er ’brugt op’, meget syge mennesker.

Linda Villadsen kan ikke pege på et eneste vellykket forløb, hvor behov er blevet imødekommet, f.eks. kan der ikke gives krisehjælp, til dem der har behov for det.

– Syge mennesker skal ud af jobcentersystemet! Og nu de er der alligevel, så vis respekt for lægernes rapporter. Retssikkerheden er nærmest lig nul, og det er her Næstehjælperne kommer ind som støtte.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard betegner mennesker i ressourceforløb som ’mennesker på kanten af arbejdsmarkedet’. Men det er de ikke, slår Linda fast – det er virkeligt syge mennesker der er tale om, de er ikke på vej ind på arbejdsmarkedet.

Lyt til indslaget her starter 14:60 inde i udsendelsen
P1 Orientering fredag d. 4. september 2020

En undersøgelse fra Psykiatrifonden og Sind viser, at kontakt med jobcentrerne forringer sygemeldtes helbred. Her svarer syv ud af ti, at jobcentret belaster deres livskvalitet, mens en fjerdedel svarede, at kontakten med jobcentret ligefrem giver dem tanker om, at livet ikke er værd at leve.
Aktører: Jobcenterforløb forringer sygemeldtes helbred

Altinget 7. september 2020

 Se også

Hjælpen til dem der har allermindst har vi ikke kunnet få øje på

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater