Oktober Radio – Arbejdskraften er stadig en vare under ‘økonomisk demokrati’

Udsendelsen 16. maj 2020

En stribe universiteter verden over har skrevet et fælles opråb, hvor de hævder at Økonomisk Demokrati er et alternativ til markedskapitalismen. I første del af udsendelsen taler vi om hvorfor det aldeles ikke vil fungere i praksis. Målet må være at komme helt af med Kapitalismen og ikke at genopfinde reformistiske ideer fra 1970´erne.

I dagbladet Politiken kunne man lørdag den 16. maj, læse en opfordring underskrevet af forskere fra hele verden. De foreslår at økonomien skal reformeres under indtryk fra corona-krisen, fordi den tydeligt har vist at markedskræfterne ikke kan stå alene. Derfor skal der stiles efter at skabe et “mere demokratisk og bæredygtigt samfund”. Det lyder alt sammen meget godt.
Hvad det betyder i praksis er lidt mere svævende. Deres mest konkrete forslag er i retning af at medarbejdere i virksomhedernes samarbejdsudvalg skal have mere indflydelse på beslutninger.

I praksis ligner deres forslag, forestillinger om økonomisk demokrati, som de socialdemokratiske partier hiver op af hatten, når kapitalismens kriser giver folk socialistiske griller. Det handler i virkeligheden om at bevare kapitalismen og de økonomiske lovmæssigheder der driver ulighed og rovdrift.

Det vil sige at klassesamfundet består, og fabrikken stadig vil være underlagt konjunkturerne, uanset hvor “demokratisk den er styret”. Der er altså ingen garanti mod kriser, eller mod at blive udkonkurreret af moderne teknologi, eller andre virksomheder der er i stand til at have en højere produktivitet, eller har midlerne til at underbyde og sælge vareren billigere. I praksis er ”økonomisk demokrati” stadig kapitalisme, nøjagtig som Marx afdækkede det.

Medarbejderaktier, eller investeringer af pensionspenge, er heller ikke vejen til demokratisk indflydelse på virksomhederne. Lenin beskrev i bogen, Imperialismen som kapitalismens højeste stadium, hvordan småaktionærer ingen reel indflydelse har, men tværtimod blot øger mængden af risiko villige kapital, som hovedaktionærerne kan bestemmer over.

Det er en blindgyde af illusioner, som reformister er trasket ned af mange gange før. En socialistisk revolution er den eneste vej fremad.

Link til opråb fra Democratizing

Læs også tidl KPnet artikel:
Demokratisk økonomi – økonomisk demokrati

Dokumentar sætter fokus på at biomasse ikke er vejen til at løse klimaforandringerne

I sidste del af udsendelsen taler vi om en ny dokumentar kaldet Planet of the Humans. Den kan ses på youtube. Filmen har en udmærket kritik af at bruge landbrugsjord til brændstof, eller indregne træ som co2 neutral. En stor anke mod filmen er dog, at den bruger meget gamle eksempler, når den kommer ind på vedvarende energi, og lader som om der ikke er sket en udvikling de sidste 20 år.

På den måde ligner den meget godt diskussionen i Danmark og EU, hvor der godt nok er fokus på vedvarende energikilder fra vind og sol, men hvor man fornægter at der eksisterer batterier til at gemme på strømmen.
I stedet vil man bruge massive investeringer, i højspændingsforbindelser, og på at lave kunstig naturgas, og biodiesel, så hele den eksisterende infrastruktur af rørledninger og biler, kan udbygges og forrentes.

Såkaldt grønne investeringer og smarte klimaløsninger, er langt fra altid fornuftige og langtidsholdbare, dette er super vigtigt at huske på når danske energiselskaber presser på for at få sikret kæmpe investeringer. Eller når der bliver givet los for energirenoveringer i almene boligselskaber og kommuner.

Link til dokumentaren: Planet of the Humans

 

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater