Oktober Radio: 9. maj 75 året for Sovjetunionens frihedsdag

Udsendelsen 9. maj 2020

I første del af programmet taler vi om at boghandleren Arnold Busck er gået konkurs, og har givet regeringen og corona-krisen skylden. Historien er dog langt fra så enkel.

Boghandel i almindelighed har været økonomisk presset de seneste år, og det skyldes en række faktorer. Hvor den vigtigste har været online salg af bøger på Internettet, ikke bare postordre salg af fysiske bøger, men E-bøger der hentes elektronisk direkte fra forlaget.

Boghandlere er altså mere eller mindre på vej til at forsvinde som bindeled mellem forfattere, forlag og læsere. Og forsøg på at udbygge med foredrag, cafe virksomhed, og stort udvalg af andre papirvarer, har ikke kunne erstatte indtægterne fra det vigende salg af bøger.

Den 125 år gamle forretning, over for Rundetårn, kunne sikkert godt have kørt videre. Men fordi man også har forsøgt at udvide antal butikker og har brugt masser af penge på at forsøge at indhente nethandel markedet, stod man allerede med gæld til op over halsen ved udgangen af 2019, lang tid før corona-krisen.

I Århus har vi fulgt udviklingen tæt i Ryesgade. Her havde Henning Clausen sin kæmpe Boghandel siden 1966. Butikken blev overtaget af Vangsgaard i 2005, og de etablerede cafemiljø i kælderen, havde foredrag med forfattere, og brugte halvdelen af butikken til et velassorteret antikvariat. De måtte lukke og gik konkurs i 2015, bl.a. pga. en vandskade. Herefter overtog Arnold Busck koncernen adressen. Udvalget i ”Danmarks største boghandel” var dog langt under tidligere kvalitet.

Historien om Arnold Busck konkursen, handler derfor ikke om manglende hjælpepakke. Men er i stedet historien om den teknologiske udvikling er nådesløs, og der ikke er råd til fejltagelser i en verden drevet af jagten på hurtig profit.

9. maj 75 året for Sovjetunionens frihedsdag
I sidste halvdel af udsendelsen markerer vi at den 9. maj er den officielle afslutning på 2. Verdenskrig i Europa. Det er den dag hvor de tyske tropper underskriver den betingelsesløse overgivelse.
7. maj 1945 underskrev den tyske generalstabschef kapitulation i de allierede styrkers hovedkvarter. Den følgende dag, efter midnat Moskva tid, gentog Tyskland underskrivelsen i Sovjetstyrkernes hovedkvarter. Derfor er den 9. maj den officielle markering.

Østfronten var skueplads for de hårdeste og mest modbydelige slag i verdenshistorien. 30 mio. døde, hvoraf en meget stor del var civile. Det var på østfronten at Sovjetunionen sikrede at nazismen blev slået og krigen vendte. Men kun få år efter krigen begynder den kolde krig, og Frankrig benytter markeringen den 9. maj 1950 til at foreslå en europæisk union, det der senere blev til Kul og Stål unionen, og langt senere igen EU.
Dagen der markere enden på Nazismen og 2. verdenskrig, blev således stjålet og omdøbt til EUs fødselsdag! En dag der i EU bestemt ikke har plads til at hylde Sovjetunionen, tværtimod.

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater