Resultatet for OK20 afstemningen er nu opgjort. Det blev ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation samlet et ja på 79,8 % med en stemmeprocenten på 57,6. Men på trods af fagtoppens ja-kampagne og corona-krisens hårde odds er der også faggrupper der har stemt klart Nej! Der er Nej-flertal i både Malerforbundet, Jernbaneforbundet, BJMF og blandt buschaufførerne, faggrupper der udmærker sig ved at have en aktiv og kæmpende organisering af medlemmerne. Samlet stemte ca 50.000 fagforeningsmedlemmer ud af 403.623 stemmeberettigede Nej.
KPnet har talt med malerforbundets formand Martin B Hansen
Malernes fagforening har gennem hele forløbet holdt fast i medlemmernes krav til OK20 og ført en aktiv kampagne for et bedre resultat og for et Nej ved urafstemningen. KPnet har talt med forbundsformand Martin B Hansen
– Vores medlemmer har stemt et markant Nej til OK-resultatet. For bygningsmalerne er det helt oppe på over 84 %. Vi har vi set et kæmpe engagement fra vores medlemmer og en historisk høj stemmeprocent. Industriforligets rammer blev lagt ned over os, og vi kunne ikke engang få lov til at veksle til noget vi kunne bruge på vores område. Vi ville gerne have byttet penge på fritvalgsordningen med en mindsteløn der nærmede sig bygningsarbejdernes gennemsnitsløn. Men ikke engang det kunne vi få lov til.
Industriens forhandlere kom ud med armene oppe over hovedet, og derfra lå rammerne fast. Reelle decentrale forhandlinger har der aldrig været tale om.
– Der blev også lagt et pres på alle med Corona-krisen, folk er bange for hvad fremtiden vil bringe og alle vidste, at ved et samlet Nej var der blevet grebet ind fra regeringen. Og vi kom ind i forhandlingerne som rosinen i pølseenden midt i kaosset fra coronaen.
Hvordan kommer kampen til at stå i fremtiden?
– Vi har set fyringer, men ikke så mange som arbejdsgiverne havde ønsket. De ønskede at have mulighed for at kunne gå direkte efter den billigste ordning og fyre efter force majeure.
Vi har en force majeure-mulighed i overenskomsten, men kun under betingelser der berettiger det. Det må ikke kunne bruges som den billigste løsning.
I følge arbejdsmiljøloven og overenskomsten skal sikkerhed og værnemidler være i orden, dvs også ifht corona-smitte. Og at benytte støttepakkerne vil også koste dem lidt. Vi forhindrede fra forbundets side at de fik en generel ret til force majeure og den blanco check til fyringer de ønskede sig. Det nægtede vi at skrive under på. Så kun når der absolut ikke er andre muligheder kan de bruge force majeure. Havde vi accepteret, så havde vores arbejdsløshed været 2-3 gange så høj nu.
– Fremover kan vi også forvente, at arbejdsgiverne vil bruge krisen til at kræve løntilbageholdenhed, også til den næste overenskomstforhandling 2023, men kampen om hvem der kommer til at betale og hvem der slipper billigt vil blive en kamp vi kommer til at tage fremover, som det altid er.
Læs også
Malerforbundet måtte afbryde OK-forhandlingerne: Vi blev mødt med et ultimatum – vi vil ikke lade os voldtage!
KPnet 20. marts 2020
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne