Stop for coronasmitte på arbejdspladserne! Strejker og protester for sikring af arbejdsmiljøet

På en række arbejdspladser indenfor byggeri og transport er arbejdet i de seneste dage blevet nedlagt fordi arbejdsmiljøet ikke har været i orden. For mens forsamlinger på over 10 mennesker nu er ulovlige i det offentlige rum, kan man stadig blive udsat for at skulle arbejde tæt på andre – uden reelle sikkerhedstiltag.

– Vi måtte vente en uge på at få håndsprit, og ledelsen sløjfede den ekstra rengøring af skurvognene, som vi var blevet lovet. Det er de gået med til nu, men kun fordi vi brokkede os, fortæller Tobias Zander Haug til A-4. Og fortsætter:

– På en byggeplads spiser vi, klæder om og bader tæt på hinanden hver dag. Når vi murer sten op, står vi lige ved siden af hinanden. Det er om noget en arbejdsplads, hvor man er i risiko for at blive smittet, og derfor forstår vi ikke, at man ikke gør mere for at sikre os.

Og eksemplerne er mange.

Arbejdsgiverne tager mange steder let på at sikre arbejderne mod smittefare, for mens alverdens foranstaltninger sættes i værk på andre områder bliver arbejdspladserne ikke betragtet som offentlige steder, og holdes derfor udenfor de skærpede krav.

”Det private arbejdsmarked er ikke lukket ned. Det er vigtigt, at der fortsat bliver bygget, så den danske økonomi holdes i gang”, skriver Dansk Byggeri i deres retningslinjer. Men hvad med sikkerheden for arbejderne?

For endnu vigtigere er arbejdernes helbred og liv. Det er helt nødvendigt at der nu overalt rejses krav om – Fuld sikring af arbejds-, sundheds- og sikkerhedsmiljø på arbejdspladserne og fuld adgang til beskyttelse mod Covid19.

Arbejdsnedlæggelser i bustrafikken – lufthavnen – byggepladser

22 tømrere og cirka 10 VVS’ere lagde onsdag deres arbejdsredskaber fra sig og forlod et stort sygehusbyggeri i Roskilde.

Sikkerhedsrepræsentant for tømrerne på byggeriet Michael Rostgaard fortæller til fagbladet 3F, at håndværkerne gik hjem efter et ekstraordinært sikkerhedsmøde, som medarbejderne havde indkaldt byggeledelsen hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Moe A/S til.

– Der kom ikke noget ud af sikkerhedsmødet, så fem minutter efter mødet gik vi hjem. Stemningen er trykket. Vi har i en måned bedt om, at corona-virussen bliver taget seriøst, men der sker ikke noget. Det er rystende, at vi har en byggeledelse, som ikke gør noget ved problemerne, siger Michael Rostgaard.

Det er protester og arbejdsnedlæggelser der har fået sikkerhedsforanstaltninger på banen. På en arbejdsplads kom en byggeleder direkte hjem fra ferie i Østrig, hvor mange er smittede.

– Byggelederen blev ikke sendt hjem, før vi nærmest tvang dem til det. Det er ikke godt nok. Vi har nogle medarbejdere på byggepladsen, der er kronisk syge, ældre eller på anden måde i risikogruppen, og det vil ikke være godt, hvis de bliver smittet med corona, siger sikkerhedsrepræsentanten for tømrerne til fagbladet 3F.

Michael Rostgaard peger desuden på, at der ikke er sat håndsprit op på byggepladsen. At medarbejderne på onsdagens sikkerhedsmøde ikke fik ja til at få sat håndvaske op. At der ikke er rengjort ordentligt. At der ikke er nok skurvogne på pladsen, så medarbejderne kan holde tilstrækkelig afstand til hinanden. Og at udenlandske medarbejdere på byggepladsen ikke er blevet orienteret ordentligt om corona-virus.

Andre håndværkere holder fri for egen regning fordi arbejdspladsen ikke er sikker.

Onsdag gik buschaufførerne i Nykøbing i strejke. Forholdene hos Arriva er uacceptable.

– Vi vil have værnemidler i bussen for at beskytte os selv. Vi er en del af beredskabet i øjeblikket, og vi skulle gerne holde os raske. – Vi vil have mulighed for, at kunne spritte rat og de forreste sæder af, når vi overtager bussen fra en kollega. Vi vil have handsker og håndsprit til rådighed. Og så vil vi have kontanter ud af busserne, så vi ikke skal røre ved pengene, siger talsmand Bent Kressner fra chaufførgruppen til Folketidende.

Og samme dag satte en gruppe bygningsarbejdere i Københavns lufthavn sig ned, da en flok udenlandske flisemurere pludselig dukkede op uden at nogen vidste om de kunne være smittebærere, og det var uklart om de kom direkte fra Tyskland eller Italien. Bygningsarbejderne krævede, at ledelsen fik styr på hygiejnen inden arbejdet kunne genoptages.

Problemerne med sikkerheden overfor coronasmitte er udbredte på mange arbejdspladser – private som offentlige. Vi må sige stop nu og kræve retten til et sikkert arbejdsmiljø – ellers blæser vores sociale, arbejdsmæssige og demokratiske rettigheder år tilbage.

Læs også

De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater