UDSENDELSEN D. 16. NOVEMBER 2019
I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi først om hvordan man kan se at selv få centimeters havstigninger får stor betydning når vandet skubbes samme af tidevand og blæsevejr.
Havstigninger som følge af den globale opvarmning og afsmeltning af is fra polerne, er ganske svære at forholde sig til i det daglige. Den gennemsnitlige havstigning har indtil nu været på omkring en mm om året, men samtidig så er landmasserne ikke stabile, så nogle områder løfter sig op, mens andre synker.
Det relative forhold mellem havstigninger og de horisontale bevægelsen i landet, kompliceres også af ændringer i vindforhold og havstrømme, og der kan være store udsving fra år til år. Sådan har det naturligvis altid været, og der er ikke noget nyt i at der ca. en gang hver halve århundrede kan opstå en kombination af vind, og havstrømme og tidevands forhold, der kan oversvømme ellers tørre områder. På samme måde som man i mange dele af verden har et beredskab til vulkanudbrud, jordskælv og tsunamier, tropisk storme osv. har vi f.eks. i Danmark og Holland et beredskab af diger til de oversvømmelser som man af erfaring ved kommer på et tidspunkt.
For verdens storbyer er oversvømmelserne i Venedig i dette efterår, eller New Orleans i 2005, dog et vink om at de mange relativt små ændringer i temperaturerne og hav niveauer, kan give meget store forskelle lokalt når de rette omstændigheder er tilstede. Få centimeters kan bliver til mange meter, og de erfaringer man bygger diger på kan vise sig at være 50 år forældede næstegang at storbyer rammes af en kombination af tidevand og særlige vindforhold.
De særlige historiske områder som folk af mange årsager gerne vil besøge, er et fint eksempel på hvor mange penge at der findes i verden når en eller anden ruin skal bevares. Omkring Venedig opbygges f.eks. gigantiske konstruktioner der skal holde vandet tilbage, så strømmen af 4 mio. købeglade turister hvert år kan fortsætte. Imens drukner folk stadig på turen over middelhavet når de i små både flygter fra stormagternes konflikter og manglen på udvikling. Det er tydeligt at løsningen er at bruge verdens rigdomme på en måde så der skabes udvikling for alle, og ikke kun de få.
Teater om fremtiden
Sidst halvdel af udsendelse taler vi om et nyt teaterstykker der går på Svalegange i Århus. ”The Nether – Din Underverden”, handler om hvorvidt det man foretager i et computerspil bør omfattes af lovgivning, på samme måde som handlinger i virkeligheden.
I dag findes der allerede næsten fotorealistiske digitale verdener, hvor høre- og synssanserne stort set ikke kan skelne den digitale verden fra den virkelige. Det er stadig et meget dyrt legetøj, og den verden man ”træder ind i” er begrænset på mange måder. Men det er relativt nemt at forestille sig at flere sanser i fremtiden kan bliver en del af en virtuelreality spiloplevelse, så det f.eks. er muligt at manipulere lugtesansen og opnå illusionen af simpel berøring, og mærke kulde og varme og vind.
Hvis den virtuelle spiloplevelse udvikles til at også at blive den verden hvor man går i skole eller på arbejde, og altså ikke kun bliver et rum for afstumpet underholdning og træning af krig, eller f.eks. bliver den næste udvidelse af Facebook. Hvordan skal de handlinger man udfører i denne parallel verden så dømmes i den virkelige verden. Det er de spørgsmål som teaterstykket undersøger.
Det er dog en ret dystopisk tilgang som stykket tager, hvor Jorden nærmest er gået under og folk er tvunget i digitalt eksil hvis de gerne vil opleve en tur i parken og en duft af kaprifol. Det ville være bedre at bruge energien på at præsenterer en fremtid, hvor alt ikke er undergang, men hvor menneskeheden rent faktisk gik sammen i virkeligheden, og så hinanden som klassefælder og byggede fremtidens socialistiske samfund, og samtidig redede planeten. Den positive vision er også langt mere realistisk.
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne