Mærsk, Kina og valget i Grønland

I dag går 40.000 vælgere i Grønland til valg af Naalakkersuisut, det grønlandske landsstyre.  Syv partier stiller op, hvoraf de seks af partier går ind for Grønlands selvstændighed og løsrivelse fra Danmark.


En af de store diskussioner mellem partierne går på, hvorvidt selvstændighed er et ønske langt ud i fremtiden som kronen på et fuldt udbygget moderne samfund i alle dets aspekter. eller om der skal påbegyndes en konkret proces med en snarlig folkeafstemning og en grønlandisering af uddannelserne og administrationen.

Officielt blander den danske regering og folketing sig ikke i valgkamp på Grønland. Det har dog ikke forhindret bl.a. politikere fra Dansk Folkeparti i at erklære, at Grønland aldrig vil kunne klare sig uden bloktilskuddet fra Danmark, der øjeblikkelig (!) vil blive stoppet ved selvstændighed.

For mange grønlændere er det samtidig spørgsmål som f.eks. fiskeriet, arbejdsløshed, det stigende antal hjemløse, manglende uddannelse og sociale problemer, der står på dagsordenen. Spørgsmål om hvilken vej udviklingen i Grønland skal gå for at sikre en selvstændighed, der er opslutning om.

Striden om lufthavne

Udbygningen af infrastrukturen med en række nye lufthavne og udvidelse af havnen i Nuuk  er sendt i udbud til store milliardbeløb som den største investering i Grønlands historie.

De grønlandske myndigheder begrunder lufthavnsprojektet med, at den nuværende kapacitet står i vejen for økonomisk vækst og ikke mindst den ventede vækst i olie- og minesektoren. Samtidig har det stået klart, at det ville blive nødvendigt med udenlandske investeringer og lån for at få infrastrukturen moderniseret og opgraderet til at kunne matche mine- og olieselskabernes behov.

Ifølge aftalen om selvstyre har Grønland ansvaret for lufthavnene, mens Danmark styrer udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

At det kinesiske selskab China Communications Construction Company Ltd., CCCC,  er en af de seks multinationale selskaber, der har budt ind på lufthavns og havneprojektet, har fået forsvarets efterretningstjeneste, FE, og forsvarsakademiet til at hejse advarselsflaget over for den danske regering, inden den kinesiske præsident Hu Jintao kommer på officielt besøg i Danmark i næste uge.

Det er ikke udviklingen i Grønland, den danske regering bekymrer sig om. Men derimod at Danmarks egen placering i den strategiske supermagts-rivalisering i Arktis mellem USA – der længe har været økonomisk og militært tilstede i Grønland – og Kina, der ønsker at udvide sin tilstedeværelse.

Kampen om råstoffer og transport til krigsindustrien

Rivaliseringen om milliardinvesteringer i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat og en ny i Sydgrønland handler i høj grad om kontrollen over militærindustriens adgang til vigtige råstoffer som jern, zink, bly, uran, sjældne jordarter m.v.  i undergrunden.

Havneudvidelsen i Nuuk og de kinesiske planer om millioninvesteringersker for blandt andet at kunne servicere de internationale olieselskabers planlagte efterforskning og prøveboringeroffshore efter olie og gas og sikre sig kontrollen med strategiske havneanlæg.

Det er et felt, hvor Kina allerede på flere kontinenter har fravristet Mærsk store markedsandele. Derfor forsøger også Mærsk at få den danske regering tilat gribe ind.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har ikke ville kommentere de kinesiske tilbud og han udtaler, at regeringen lige nu ‘er tilbageholdende i spørgsmål relateret til Grønland under den igangværende grønlandske valgkamp’.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen er mere direkte med sin udtalelse:
– Få det standset nu, fremfor den ydmygelse, at amerikanerne forlanger, at det stoppes.

Det er indlysende at det grønlandske folk har ret til fuld selvstændighed som nation og retten til egne værdier i undergrunden. Det har ret til at stoppe udplyndringen, hvad enten den kommer fra USA, Kina eller Danmark.

Uanset valgets udfald i dag.

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

 KPnet 24. april 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater