Sociale medier og privatliv

Indsamling af brugerdata er blevet hovedforretningen for sociale medier. Og de offentlige myndigheder og politikere er med helt fremme når der spekuleres i at udnytte data fra facebook og andre kilder til både overvågning og politisk manipulation.

Mark Zuckerberg – manden bag guldægget facebook

De seneste uger har facebook været til høring i den amerikanske kongres for at forklare sig – igen igen. Denne gang handler det om at en tidligere ansat hos den britiske virksomhed Cambridge Analytica har fortalt, at de ved hjælp af et smart online spørgeskema fik facebook brugere til at klikke ja til at dele alle deres data, incl. deres venner, med virksomheden.

Det resulterede i at de kunne indsamle data fra flere millioner facebook profiler. Og det så smart, at de kunne følge med i hvor godt bestemte reklamebudskaber virkede.

Facebook er som det nok er de fleste bekendt, en virksomhed der er bygget op omkring at brugere beskriver sig selv så omhyggeligt som muligt, og gerne med data om hvor man har gået i skole og hvor man arbejder og bor, og ikke mindst hvem der er venner og familie.

Men det virkeligt interessante er, at facebook kan følge med i folks interesser. Både ved at registrere hvilke indlæg og hvilke sider der bliver delt og set og klikket ”like” på. Og ved at følge hvad folk skriver i debat mm.

Det ikke nødvendigvis informationer som folk ville lade trykke på papir og husstandsomdele, men de bliver givet til en kæmpe stor amerikansk virksomhed på Internettet.

Cambridge Analytica sagen er blot den seneste i en lang række af sager som sociale medier har været rodet ud i fordi medierne notorisk giver rigeligt plads til kriminalitet og mobbere og reaktionens værste bærme – Og ikke mindst statsmagtens nysgerrige blikke og nidkære folk i socialforvaltningen.

Snylteri er big business

Samme kan siges om Google, Apple, Microsoft, Amazon, Netflix og mange flere. Det er i stigende grad sådan, at indsamling af brugerdata er blevet hovedforretningen. Og de nøjes ikke med at tage de data der er lagt frivilligt op på nettet af mere eller mindre naive brugere, men data indsamles fra folks telefoner og egne hjem. De moderne tv-apparater og telefoner kan desuden lytte med på alt hvad der siges i nærheden.

Og selvom IT giganterne tjener masser af penge, så betyder forretningsmodellen også at der som regel ikke er penge til professionelle producenter af indhold, hverken journalister eller kunstnere.

Det er røverkapitalismens flatterende bagside, og det er efter den samme skabelon de store IT-giganter har udviklet deres mere (eller mindre) intelligente algoritmer. Med den undskyldning at kunden altid har ret, og det handler om at give forbrugerne (og vælgerne) hvad de gerne vil have… I virkeligheden bliver de moderne sociale medier brugt og misbrugt på nøjagtig samme måde som kommercielle aviser, tv og radiostationer. Det går nu blot meget, meget hurtigere, og de data der kommer ind er meget mere detaljerede. Redaktionen er overtaget af et computerprogram med den ene opgave at få flest mulige likes, og derfor er der heller ingen til at kontrollere kilder og sandhedsværdi af krigspropaganda, og heller ingen at stille til ansvar.

Naturligvis er de offentlige myndigheder og politikere med helt fremme når der spekuleres i at udnytte data fra facebook og andre kilder til deres egne skumle formål.

F.eks. har Kommunernes Landsforening haft besøg af Cambridge Analytica, der skulle undervise deres PR folk… Så skidt med at demokratiet røg ud med badevandet. Bare man kan forstærke en bestemt neoliberalistisk dagsorden ved at fremme bestemte vinkler på historier og undertrykke andre. Og mens magthaverne udpønser måder at udnytte folks private data, er de politiske beslutningsprocesser så lukkede som nogen sinde.

Så brug de sociale medier, men med fornuft, og styrk din kritiske sans. Bogen Fake it af Pernille Tranberg, der udkom i august 2012, er stadig en udmærket guide til at beskytte sig selv mod facebook og alle andre digitale medier og IT giganter.

Læs også

Cambridge Analytica underviste skeptiske, danske pr-folk
Ingeniøren 29. marts 2018

Stop masseovervågningen – Befri internettet for spionerne
KPnet 16. maj 2014

Når overvågning er hverdag
KPnet 13. april 2007

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  20. april 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater