Dåser med farlig bismag: EU vil ikke forbyde giften i maden

 

 

EU ved at Bisphenol A (BC) er dybt skadeligt. De danske myndigheder ved det også. Alligevel får du giften med ind, næsten hver eneste gang du drikker en fadøl eller cola eller åbner en dåse medhakkede tomater. Et totalforbud af stoffet i fødevarer er på høje tid. Men industriens interesser vejer tungere end befolkningens.

En udsendelse i DRs Kontant den 29. oktober satte fokus på stoffet Bisphenol i dåser. Reporteren levede i tre dage udelukkende af dåsemad, og kunne ved en grundig lægekontrol konstatere en stærk forøgelse af stoffet i kroppen. Med andre ord at det vandrer direkte fra fødevareemballagen til forbrugeren.

Stoffet Bisphenol A   (eller med et andet tillægsbogstav) har længe været kendt for sine skadelighed for mennesker og natur. Det er en veldokumenteret gift med blandt andet hormonforstyrrende og allergifremkaldende virkninger.

Alligevel er den en sikker tilsætning i næsten hver eneste dåse med madvarer eller drikke, du kan købe i supermarkedet eller i kiosken. Det indgår i de fleste dåser og plastbeholdere som et element i plastmaterialet polycarbonat. Derfra overføres det til indholdet af mad og drikke som en fast bestanddel af menuen i de fleste hjem.

Bisphenol indgår også i maling og lak, i lim og gulvbelægninger, for ikke at nævne elektroniske apparater og biler. Hvert år produceres der alene i EU 700.000 tons af det giftige stads.

I Danmark er det forbudt i produkter til spædbørn, som f.eks. sutteflasker. I Frankrig er det forbudt at anvende det i enhver form for mademballage.

Danske politikere viger imidlertid udenom at drage konsekvensen og forbyde stoffet i mademballage. Det samme gør EU. TTIP-aftalen vil stoppe forbud mod hormonforstyrrende stoffer.

Den eneste årsag er, at virksomhedernes interesser kommer før forbrugernes. Profitten før menneskene.


Se mere hos  Det økologiske råd

Bisphenol A i fødevarer skader vores børn


Se også

Essensen af TTIP: Stopper forbud mod hormonforstyrrende stoffer
KPnet 2. juni 2015

EU annulerer dansk lovgivning: Forbud mod ftalater trues væk
KPnet 2. juli 2014

KPnet 5. november 2015

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater