EU’s overvågning af flygtningestrømmen: Sikrer penge til våbenindustrien

Våbenindustrien har haft en afgørende rolle i fastlæggelsen af EU’s politik for grænseovervågning, der massivt er sat ind for at holde flygtninge ude af det lukkede ‘Fort Europa’.

EU har lukket sine grænser udadtil og spækket dem med sofistikeret overvågningsudstyr. Det tjener naturligvis et politisk formål for EU, der ikke ønsker at byde de flygtninge velkommen der søger over grænserne fra de krigshærgede lande i Afrika. Men eksperter sætter spørgsmålstegn ved om de lukkede grænser overhovedet har en ‘effekt’.

De lukkede landegrænser tvinger flygtningene til at søge over vandet, der bliver den stort set eneste tilgængelige vej til Europa. Det udsætter flygtningene for livsfare og giver smuglerne gode betingelser for en god forretning. Men det samlede antal der når til Europa ender tilsyneladende med at være det samme – lukkede grænser eller ej.

Derimod er overvågningen en strålende forretning for våbenindustrien.

Bag beslutningen om at sikre grænserne med disse metoder står da også den europæiske våbenindustri.

I følge forskerne Lise Møller Schilder, Jakob Espersen og Kristian Holgersen (Information 4. august 2015) har våbenindustrien ikke alene siddet med ved bordet ved fastlæggelsen af denne strategi, det er faktisk dem der har indkaldt til mødet.

EU dannede i 2004 og 2005 arbejdsgrupperne GOP (Group of Personalities in the Field of Security Research) og ESRAB (European Security Research Advisory Board) under EU’s forskningsprogram.

Arbejdsrupperne bestod af EU Parlamentsmedlemmer, repræsentanter for EU Kommissionen og folk fra våben- og sikkerhedsindustrien.

Deltagere var bl.a. administrerende direktører fra de største europæiske våbenvirksomheder som Airbus Group, Thales, Finmeccanica, Ericsson Microwave System, Indra og Bae.

Våbenfabrikanten Thales er bl.a. kendt fra Danmark, hvor de ejer 80 % af Rejsekortet – et effektivt overvågningssystem.

GOP og ESRAB fastlagde planen, der består i at sikre EU’s grænser med avanceret overvågningsudstyr og efter gruppearbejdet var afsluttet satte EU 39 udviklingsprojekter under EUs forskningsprogram i gang.

EU’s grænseagentur Frontex koordinerer grænsekontrollen og flytter systemerne og indsatsen rundt og jagter flygtninge ved skiftende grænseovergange.

De kendte tal fra perioden 2000 til 2014 viser, at EU har brugt 14 milliarder kr på overvågning og koordinering, dvs i direkte støtte til våbenproducenterne. Og det er kun de umiddelbart tilgængelige tal.

Daværende forsvarsminister Nicolai Wammen udtalte til Jyllands Posten d. 18. maj i år:

– Vi vil støtte Frontex-operationen (med) et Challenger-overvågningsfly, som her i løbet af sommeren vil patruljere i farvandene syd for Italien og dermed hjælpe missionen med at have overblik over, hvad der sker og kan bidrage til hjælpe de mennesker, som bliver udsat for forfærdelig ting i Middelhavet”.

De ”forfærdelige ting i Middelhavet” har EU selv presset flygtningene ud i.

EU arbejder generelt i retning af større militærbudgetter i medlemslandene, mere støtte til våbenindustrien, fælles hær og mere våbensalg på verdensmarkedet.

Man opprioriterer ”forsvarsmarkedet” under under dække af ‘skabelse af arbejdspladser og vækst’ og ‘sikkerhed og velstand for EU-borgere’.

Bagved ligger også EU’s ambitioner om at udvikle sig til en militær supermagt. De danske EU-politikerne har netop meddelt, at næste skridt i denne retning snart skal tages.

De vil snarest muligt sætte den danske forsvarsundtagelse til folkeafstemning, så Danmark kan deltage fuldt og helt i opbygningen af EU-staten – inklusive fælles militær og udenrigspolitik under EU-kommando.

Det gør det ekstra vigtigt at et flertal siger NEJ til opgivelsen af retsundtagelsen – der er planlagt som det første skridt frem mod Europas Forenede diktaturstat. Vinder EU retspolitikken, bliver kravet om et fælles militær og udenrigspolitik det næste angreb.

Læs også

Overvågning for milliarder tvinger flygtninge ud på havet
Information 3. august 2015

Research for a Secure Europa
Rapport fra GOP

Skal våbenindustrien redde EU ud af krisen?
Lave Knud Broch og Bjørn Elmquist Politiken 19. december 2013

Solidaritet og fælles fremtid
En progressiv asyl-, flygtninge-, indvandrer- og integrationspolitik
Arbejderpartiet Kommunisterne 2015

Danmark og EU’s militærstrategi
Pjece af Dorte Grenaa 2013

Rejsekortet: Betal ekstra mens du overvåges
Netavisen 20. marts 2015

Netavisen 7. august 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater