Irsk oprør: No, no, – we won’t pay!

 

Vandpriserne blev den dråbe, der bragte irerne på gaden i titusindvis i protest mod vandpriser, privatisering og EU’s krisepolitik. Et meget stort antal mennesker demonstrerede d. 1. november igen mod nye afgifter på vandforsyningen. Fra de mindre provinsbyer til Dublin er der organiseret modstandsnetværk og i ca. 100 byer blev der demonstreret. Det samlede antal angives nogle steder at være 150.000 andre steder helt op til 1 million og protesterne retter sig mod langt mere end et enkeltspørgsmål.

Nok er nok

Med slogans og udtalelser som ”we won’t pay”, ”power to the people”, ”we are fed up” og ”we just had enough” gik irerne på gaden. Protesterne retter sig klart mod hele krisepolitikken, der lader arbejderklassen betale krisen. Ekstraskatten på vand blev dråben, der sendte folk på gaden fra den mindste flække til Irlands storbyer.

Urimeligheden står absurd klart i det regnfulde og våde irske land gennemskåret af floder og søer. Oven i købet har man i Irland hidtil betalt for vandet udelukkende gennem skatterne – og den almindelige irer har ikke råd til flere udgifter. Ekstraskatten på vand anslås at ville koste en gennemsnitsfamilie omkring 4.000 kr om året.

Som en af demonstranterne udtalte: “Det er meget større end bare vandpriser. Det er folks frustrationer, vrede og desperation der bliver udtrykt i dag, derfor er her så mange mennesker – vi vil ikke have flere forringelser”.

Den øgede skat er en af følgerne af krav fra EU og IMF – en del af krise ‘rednings’ pakken som regeringen gennem de seneste 6 år har sendt videre til befolkningen.

I følge Eurostats beregninger har Irerne betalt 42 % af EU’s samlede bankkrise. Mens den irske økonomi udgør 1,2 % af EU’s samlede bruttonationalprodukt! I kr er beløbet 608 milliarder for en befolkning, der er ca på samme størrelse som Danmarks. Irlands gældsbyrde er nu ca. 10 gange så stor som både Grækenlands og Spaniens.


Vand er en menneskeret – ikke en vare

Sloganet ‘Vand er en menneskeret – ikke en vare’ er meget rammende for situationen. Et princip der bliver kæmpet for internationalt og i mange konkrete situationer verden over. Mod privatisering, prisstigninger, monopolisering på vand, mod fracking der betyder rovdrift på vandreserverne osv.

I den kriseramte by Detroit i USA har der længe foregået en kamp om retten til vand vendt imod bystyret, der lukker for vandet hos folk der ikke kan betale regningen. Også der anses byens politik at være en forløber for privatisering.

FN erklærede i 2010 vand og sanitære forhold for at være en menneskeret.


Fra demonstration i Drogheda 1. november. Foto: Clara Wilkinson

Irerne kæmper også mod en kommende privatisering, som det sker en række steder. Den irske regering har centraliseret vandforsyningen i det landsdækkende ‘Irish Water’, der fra 2015 skal køre som et halvstatsligt firma med en selvstændig indtægt på vand – de vandafgifter irerne kæmper imod. Man frygter at centraliseringen er en forberedelse til en kommende privatisering, helt i tråd med EU, der arbejder for at gøre vand til en profitabel vare.

Et af kravene fra de multinationale firmaer til handelsaftalerne TTIP og TISA er netop retten til privatisering og et forbud mod at erobre privatiserede samfundsområder tilbage som offentlige goder.

Regeringen benægter at udskillelsen af vandforsyningen i et selvstændigt og centraliseret firma har noget som helst med en kommende privatisering at gøre, men bevægelsen har ingen tillid til den påstand.

Byerne organiserer sig

Youghal er en lille by i det sydlige Irland med knap 7.000 indbyggere. Folk er generelt bekymrede over nedskæringspolitikken – ikke kun over de nye vandafgifter. De bygger et netværk op med demonstrationer og i første omgang en ugentlig protest. Særligt er kvinderne aktive. To af initiativtagere fortæller i videoen, hvad der sker og hvorfor. De præsenterer sig som helt almindelige menesker, der har fået nok.

Se mere i videoen.

Irish Water charges protest in Youghal, Co Cork
Yougal online 9. juni 2014

Den 11. oktober gik 100.000 menesker i demonstration gennem Dublins gader imod vandafgifter og privatisering. Man demonstrerede også mod opsætningen af vandmålerer, der gennemføres med politiets hjælp.

Se videoen

Irish Water: Protests Against Irish Water Charges
Five Point Five 15. oktober 2014
Drogheda er en by med omkring 35.000 indbyggere, der ligger 45 km nord for Dublin. Flere tusinde marcherede også her gennem gaderne d. 1. november.

Water Charges Protest Drogheda 1st Of November 2014 (HD)
William Finnegan 1. november 2014

 

“From the Rivers to the Sea, Irish Water will be Free”

Se videoklip fra demonstrationen d. 1. november i Dublin her
Revolution News 11. november 2014

At det irske oprør mod ulighed, nedskæringer og EU er godt igang og vil fortsætte, kan der ikke herske nogen tvivl om.

Det irske protestkort

Læs også

Vand er en menneskeret : Kamp mod privatisering føres mange steder
Netavisen 17. juli 2014

Læs om Detroits kamp for retten til vand

Detroit Water Brigade

og på facebook

Netavisen 4. november 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater