Homeland security: EU vil bruge penge på skæg og blå briller

Hele planeten er EU’s interessesfære for brug og salg af kontrol- og sikkerhedsudstyr. Civile og militære opgaver smelter sammen, fra overvågning af naturressourcer til grænseovergange og luftrummet. EU benyttede den store våben og overvågningsmesse Milipol i Paris til at lancere programmet for de kommende års udvikling af kontrol med borgerne.

EU har en vision om, at civile og militære tjenester skal samarbejde mere. Det er upraktisk, når EU topmøder afholdes eller når verdens rigeste G20 lande kommer på besøg, at de forskellige politi-indsatsstyrker, der skal holde folk på afstand på jorden ikke kan samarbejde bedre med de militære styrker, der står for at holde luftrummet frit for uvedkommende. Der er et kæmpe potentiale for at bruge flere penge på topmøderne og holde gang i beskæftigelsen, synes EU.

EU har planer om, at samarbejdet mellem det militære og civile kan udvikles til fælles fordel indenfor alle mulige områder. Det gælder f.eks. i redningsaktioner og katastrofehjælp i resten af verden. Her skal civile og militære skal samarbejde mere og have fælles planer og udstyr.

Det amerikanske eksempel med at bruge militæret til nødhjælpsopgaver,og dermed bruge mange flere midler på at sikre, at ingen hjælp kommer i de ”forkerte” hænder end i selve hjælpen, er tilsyneladende model for EU kommissionen.

Og det gælder i grænsekontrollen, hvor overvågning og kontrol med varer der skal fortoldes, eller af immigranter og terrorister og angreb fra fremmede magter kan komme ud på ét.

Det hele kaldes med amerikansk jargon ”homeland security” der dækker over EU’s interessesfære på hele planeten og den nærmeste del af rummet, f.eks. indenfor naturressourcer, energi, kommunikation og transportveje.

Og så handler det om kontrol med borgerne, hvor ny teknologi skal udnyttes til fulde i ambitionen om den totale indsamling og registrering af folks digitale og fysiske aftryk.

I EU’s forestillinger er der ingen grænser for dette. I praksis handler det nu i første omgang om at sikre, at virksomheder får del i forskningsmidlerne.

En anden del handler om at arbejde for fælles industristandarder. F.eks. indenfor kommunikations- og overvågnings teknologi mellem EU-medlemslandene og mellem de forskellige militære og civile myndigheder. Forsvarets, politiets og de forskellige sikkerhedstjenesters områder skal ses som ét samlet marked.

Se fra konferencen

EU-kommissionen på Milipol i Paris (eng)

EU er klar med sit kommende sikkerhedsprogram (eng)

Sikkerhed og forsvar – sammen for skabelse af europæisk vækst (eng)

Netavisen 3. december 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater