Bahrain og Al Khawaja

Dør den danske statsborger Abdulhadi al Khawaja i Bahrain som følge af sultestrejken, er der tale om mord fra det morderiske kongehus i Bahrain – og med den danske regering og USA som medansvarlige

Kommunistisk Politik 9, 2012

Mens dette skrives – på Abdulhadi al Khawajas dag nr. 76 i sultestrejke, og nu også uden vand – er der nærmest brug for et mirakel, hvis han skal overleve det brutale Bahrain-regimes behandling, der har inkluderet tortur og voldtægt for en kamp for demokrati, ført med fredelige midler.

Han kan være død, før dette blad er trykt. Han kan fortsat ligge på sit yderste: Den danske ambassadør, som havde lejlighed til at besøge ham den 22. april fortalte, at han var ’stærkt svækket’.

Og han kan være kommet ud af regimets greb og på vej til lægebehandling i Danmark, sådan som den danske regering og andre regeringer har forlangt sammen med en hel stribe menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty International.

Er han ikke blevet løsladt, ligger ansvaret på den danske regering og dens amerikanske allierede. For Bahrains kongehus er USA’s klient og det danske kongedømmes nære allierede – uanset hvor brutalt regimet er.

Førhen var Bahrain et emirat, men i 2002 erklærede landets enehersker Hamad bin Isa Al Khalifa landet som arvekongedømme og sig selv som konge. I 2001 havde han gennem løfter om demokratiske reformer og en forfatning fået afsluttet en 6 år lang opstand fra 1994-99, hvor venstrekræfter og demokratiske kræfter slog sig sammen med muslimske grupper for at opnå forandringer.

Men forventningerne til demokratiske forandringer blev hurtigt skuffet, og derfor brød oprøret ud igen med det arabiske forår. Det blotlagde hurtigt regimets fraser, som dets allierede fra det danske kongehus til den amerikanske præsident gladelig godtog.

Den brutale undertrykkelse af foråret i Bahrain blev ikke bare eksekveret af dets egne politi- og sikkerhedsstyrker, men først og fremmest af det større saudiske dynasti og dets amerikansk-bevæbnede og uddannede hær.

Siden da har Al Khawaja været fængslet, idømt en dom på livstid, da regimet fik at vide, at en dødsdom for demokrati ikke ville være populær. I stedet ville man pine al Khawaja langsomt ihjel. Han valgte i stedet med sin sultestrejke at udfordre regimet – og har igen fået anbragt Bahrain og dets folk i verdens bevidsthed.

Dør al Khawaja som martyr vil han stadig anspore sit folks kamp – og bliver han løsladt og er skånet for hjerneskader vil han blive en af et demokratisk Bahrains fremmeste ledere, når det middelalderlige autokrati er sat på porten.

Netavisen 4. maj 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater