Et af de mere kvalmende erindringsbilleder

Af Harold Pinter


Harold Pinter, britiskdramatiker og digter, er nobelprismodtager i literatur for 2005.
Her følger et uddrag af hans tale i det britiske underhus 21. januar 2003

Et af de mere kvalmende erindringsbilleder fra året 2002 er det af vores premierminister, der knæler i kirken juledag i bøn for fred på jorden og god vilje for alle mennesker, samtidig med at han forbereder sig på at bidrage til mordet på tusinder af totalt uskyldige mennesker i Irak.

Jeg er fornylig blevet taget i skole af den amerikanske ambassadør i England for at kalde den amerikanske administration for et blodtørstigt vildt dyr. Alt hvad jeg kan sige er: kast et blik på Donald Rumsfeld´s ansigt, og sagen er klar.

Jeg mener, at ikke blot er denne overlagte handling kriminel, ondsindet og barbarisk, den indeholder også i sig selv en umiskendelig glæde ved destruktion. Magt er, som det ofte er blevet bemærket, det store rusmiddel, og derfor, som det synes, andres død.

Amerikanerne har angiveligt det “internationale samfund´s ” støtte i kraft af forskellige stensikre former for trusler; tyrannisering, afpresning og snik-snak. Det “internationale samfund” bliver en til en degraderet størrelse, der er banket på plads af en brutal og ukontrolleret militær. Den mest foragtelige holdning er naturligvis den, der kendetegner dette land, som foregiver at stå skulder ved skulder med sin store allierede, men som i virkeligheden mere end noget andet minder om en pisket hund. Vi bliver nedværdiget, undermineret og vanæret af vor regerings foragtelige servilitet overfor de Forenede Stater.

Den planlagte krig kan kun føre til sammenbruddet af, hvad der er tilbage af den irakiske infrastruktur, vidt udbredt død, lemlæstelse og sygdom, op imod en million flygtninge og eskalation af vold over hele verden, mens den fortsat optræder maskereret som et “moralsk korstog”, en “retfærdig krig,” en krig udkæmpet af “frihedselskende demokratier”, for at bringe “demokrati” til Irak.

Stanken af hykleri er kvælende.

Dette er i virkeligheden den usminkede historie om invasion af fremmed territorium, militær besættelse og kontrol med olje.

Vi har en klar forpligtelse, og det er at yde modstand.

Oversættelse: Hans Pendrup

Netavisen 17. oktober 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater