Et fransk Nej til unionsforfatningen skal respekteres  

Unionspolitikerne frygter et fransk nej ved den forestående folkeafstemning om unionsforfatningen den 29. maj. Meningsmålinger har gennem et stykke tid vist et stabilt flertal for et nej – og præsident Chiracs massive ja-kampagne har indtil videre ikke givet det ønskede resultat.

Den franske fagorganisation CGT er meget aktiv i kampagnen for et fransk Nej til unionsforfatningen

Derfor er spørgsmålet om reaktionen i tilfælde af et fransk Nej – som vil betyde at unionsforfatningen er faldet – sat på dagsordenen. Skal Danmark alligevel gennemføre den folkeafstemning, som er fastlagt til den 27. september.

Den store EU-modstanderorganisation Folkebevægelsen mod EU har behandlet situationen på et forretningsudvalgsmøde og vedtaget følgende udtalelse:

Vi fortsætter kampagnen mod EU-grundloven selvom Frankrig stemmer nej

Modstanden mod EU-grundloven vokser i hele Europa. I Frankrig har 15 meningsmålinger i træk vist flertal for Nej forud for afstemningen den 29. Maj. Og i Holland, hvor der stemmes tre dage senere, viser den seneste meningsmåling et overvældende Nej-flertal. Et Nej til EU-grundloven er altså realistisk i begge disse lande.

Alle lande skal godkende EU-grundloven for, at den kan træde i kraft. Men Folkebevægelsen mod EU agter ikke at læne sig tilbage og vente på et fransk eller et hollandsk Nej. Vi vil fortsætte vores informationskampagner for at øge befolkningens viden om EU-grundlovens indhold.

Vi kræver, at debatten føres på vilkår, der sikrer lige betingelser for Ja- og Nej-siden. Og vi insisterer på, at EU overholder sine egne regler, som betyder, at EU-grundloven er død og borte, når blot ét medlemsland ikke ratificerer traktaten om EU-grundloven.

Folkebevægelsens Forretningsudvalg den 16. april 2005

Mens Anders Fogh erklærer, at den danske folkeafstemning vil blive gennemført under alle omstændigheder, skriver den britiske avis The Guardian, at den britiske premierminister Tony Blairs regering næppe vil gennemføre deres folkeafstemning om EU-grundloven i 2006, hvis et flertal siger nej i Frankrig den 29. maj.

– 15 meningsmålinger i træk har vist et klart fransk flertal imod EU-grundloven. I følge EUs egne regler er forslaget faldet, hvis bare et land siger fra. Og hvis landet er et af EUs største og mest magtfulde lande vil projektet ikke kunne lade sig gøre, siger Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU og medlem af forretningsudvalget.

– Derfor er det ikke kun princippielt rigtigt, men også almindelig sund fornuft at erkende nederlaget i den situationen og aflyse folkeafstemningen. Det ser ud til, at Tony Blair har tænkt sig at respektere et fransk nej og unionens egne regler. Anders   Fogh Rasmussen bør også aflyse den danske folkeafstemning, som efter et fransk eller hollandsk nej blot vil være en uaktuel meningsmåling af danskernes holdning til en død sag , siger Ditte Staun.

Som det fremgår af Forretningsudvalgets udtalelse bør forfatningsmodstanderne fortsætte deres kampagne, også efter et eventuelt fransk nej – så længe unionsforfatningen ikke er stendød og den danske folkeafstemning er taget af bordet.

Netavisen 19. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater