Unionsafstemning i september skidt for demokratiet

Ifølge forlydender i pressen skal regeringen og oppositionen være blevet enige om, at den danske folkeafstemning om EU-grundloven skal finde sted til september.

– Det giver mindre end et halvt år til den nødvendige oplysning og demokratiske debat. Og sommerferien tager flere uger fra denne periode, så datoen er ikke acceptabel ud fra et demokratisk standspunkt, udtaler Ditte Staun som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Det er ufatteligt, hvis ikke politikerne tager ved lære af fiaskoen ved den spanske folkeafstemning, hvor mindre end halvdelen af befolkningen deltog, kun hver tredie vælger stemte ja og langt de fleste vælgere ikke vidste, hvad de stemte om, siger Ditte Staun og tilføjer:

– En fair folkeafstemning kræver tid – mindst et halvt år. Og ikke hen over en sommerferie. Det kræver demokratiske forhold, hvor alle parter har lige muligheder for at komme til orde. Folkebevægelsen opfordrede vælgerne til at kræve dette af politikerne ved folketingsvalget.

– Vi ønsker, at EU-grundloven husstandsomdeles, så alle får mulighed for at læse den. Vi kræver husstandsomdeling af en valgavis, hvor alle parter kommer til orde. Og vi kræver en ligelig og retfærdig fordeling af statens støtte til oplysningsaktiviter ved folkeafstemningen, udtaler Ditte Staun og fortsætter:

– En af årsagerne til, at nogle ja-politikere ønsker hurtig afstemning, er frygten for påvirkning fra et britisk nej i foråret 2006. Men vi har tidligere foreslået, at den danske afstemning holdes samtidigt med den britiske. På den måde får landenes afstemninger ikke indflydelse på hinanden, hvilket må være mere demokratisk.

Også ”Borgerinitiativet Ja til Europa – Nej til EU-forfatning” ønsker en samtidig afstemning i UK og Danmark.

– Vi kræver fair folkeafstemning, og at Danmark stemmer samtidigt med Storbritannien. Vi vil ikke have en udemokratisk folkeafstemning, som den man har afholdt i Spanien, udtaler Helge Rørtoft-Madsen, præst og medlem af koordineringsgruppen i ”Borgerinitiativet Ja til Europa – Nej til EU-forfatning”.

– Den spanske folkeafstemning viste, at den spanske regering var ligeglad med hvorvidt der var en saglig oplysning og debat forud for en så vigtig politisk afgørelse, som folkeafstemningen om EU-forfatningen. Det store flertal blev hjemme, og et endnu større flertal kendte ikke EU-forfatningens indhold. Det er jo en skandale. Vi ønsker ikke en spansk farce i Danmark. ”Borgerinitiativet Ja til Europa – Nej til EU-forfatning” stiller derfor tre klare krav op til den kommende danske folkeafstemning:

1. At den offentlige økonomiske støtte bliver fordelt ligeligt mellem ja- og nej-siden efter forbillede fra den svenske ØMU-folkeafstemning.
2. At der bliver udarbejdet og uddelt en husstandsavis om EU-forfatningen med lige plads til ja- og nej-siden.
3. At alle vælgere kan få et eksemplar af EU-forfatningen, således at de kan læse hvad der står i den i god tid før de skal tage stilling. Den kan enten sendes direkte hjem til vælgerne eller deles gratis ud på posthusene, udtaler Helge Rørtoft-Madsen.

– Vi mener også at det vil være mest fair, hvis afstemningen afholdes samtidig med den britiske. Dermed undgår vi at en dansk eller britisk folkeafstemning kan spilles ud mod hinanden til fordel for den ene eller anden side, understreger Helge Rørtoft-Madsen.

Netavisen 23. februar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater