Høgni Hoydal: Dansk EU-politik flytter Grønland og Færøerne til Bruxelles

Det var medlem af Lagtinget i Færøerne for Republikanerne, Høgni Hoydal, der blev tildelt Folkebevægelsens internationale Træskopris på landsmøde 2004 i Århus i weekenden.

Høgni Hoydal var selv forhindret i at møde frem og sendte sin faster, sangeren Annika Hoydal, til at tage imod og overbringe hans takketale, hvor han bl.a. kom ind på EU-grundlovens betydning for det færøske og grønlandske folk:

“Hidtil har det været sådan, at de områder Danmark har lagt ned til EU, har været områder, som Grønland og Færøerne egentlig forvalter selv, handelspolitik, miljøpolitik og andre ting. Men med den ny EU-grundlov (og en afskaffelse af de fire forbehold), så bliver det jo også færøsk og grønlandsk udenrigspolitik, færøsk og grønlandsk forsvarspolitik og færøsk og grønlandsk retspolitik, der nu flyttes til Bruxelles. Og det sker uden, at det færøske folk og det grønlandske folk er blevet spurgt.

Det er ikke demokratisk. Og det er heller ikke holdbart. Man er i færd med denne store proces i Danmark, uden at man egentlig har taget stilling til, hvordan det færøske og grønlanske folk skal spørges i dette spørgsmål.
Vi kan forestille os nogle mærkelige scenarier: at Grønland og Færøerne sidder tilbage i Nordatlanten med en dansk udenrigspolitik, en dansk forsvarspolitik, en dansk krone og en dansk retspolitik – mens Danmark har flyttet sin politik ned til EU!

Så kan vi – i Færøerne – ende som en slags krympet uldsok, der både er periferi i Danmark og i EU. Danmark er efter min mening altså i færd med reelt at lsørive sig fra Færøerne og Grønland. Og man kan jo stille det banale spørgsmål: Hvis det nu er muligt (som det efter alt at dømme er) at flytte suveræniteten til EU, hvorfor kan man så ikke flytte suveræniteten til Grønland eller til Færøerne på disse områder?”

Læs hele talen – klik her!

Netavisen 1. november 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater