”Dobbelt flertal” i EU betyder mere magt til de store lande

Udenrigsminister Per Stig Møller melder begejstret om gennembrud i forhandlingerne om EU-grundloven på et hasteindkaldt møde i Bruxelles for EU-landenes udenrigsministre. Efter regeringsskifte i Spanien og Polen ser modstanden mod det såkaldte dobbelte flertal ud til at være forsvundet.

– Der er overhovedet ikke grund til begejstring for en dansk regering, som vil tage sig selv og sit arbejde seriøst. Opnåes der enighed om de grundlæggende træk i forslaget om dobbelt flertal ved afgørelser i Ministerrådet, så stilles de små og mellemstore medlemslande ud på sidelinien, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU.

I december 2003 udgjorde dette spørgsmål den væsentligste uenighed, som fik forhandlingerne til at bryde sammen i Bruxelles. Især Spanien og Polen var engang utilfreds med forslaget om dobbelt flertal, som betød, at en vedtagelse i EU’s øverste politiske organ – Ministerrådet – kræver 50 pct. flertal blandt de deltagende ministre samt at de skal repræsentere 60 pct. af den samlede befolkningsmasse i EU.

– Der tales overhovedet ikke om, hvordan ministrene skal sikre sig, at de i de enkelte sager reelt skal og kan repræsentere deres befolkning. Der er ingen krav til at drage borgerne ind i beslutninsprocessen. Så reelt er der bare tale om at gøre de store EU-landes ministre stærkere end andre, siger Ditte Staun og fortsætter:

– I praksis betød forslaget, at de tre største medlemslande – Tyskland, Frankrig og Storbritannien, som rummer 44,4 pct. af EU’s samlede befolkningsmasse, kunne blokere for enhver vedtagelse. Og de tre lande holder jævnlige møder og koordinerer deres planer for EU. Nu tales der om at ændre tallene til 55 pct. begge steder. Men det kræver kun, at de tre store skal købe sig til 0,6 pct. mere befolkningsmasse.
Så grundlæggende er forslaget om ”dobbelt flertal” de store landes projekt, som Danmark ikke burde støtte. Det er uligeværdigt og en af grundene til, at afvise EU-grundloven ved den kommende folkeafstemning.

Netavisen 26. maj 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater