EUs våbeneksport nærmer sig USAs

Våben og sikkerhedsudstyr fra EU er medvirkende til alvorlige overgreb på menneskerettighederne og udgør samtidig en potentiel trussel om overgreb i en endnu større målestok. De største våbeneksporterende lande i EU – Frankrig, Tyskland, Italien, Sverige og Storbritannien – står for en tredjedel af våbenhandelen i verden. Med ti nye medlemsstater, har EU nu over 400 våbenfirmaer i 23 lande, næsten lige så mange som i USA.

I en ny rapport fra Amnesty International – Undermining Global Security: The European Union’s arms exports – påpeges alvorlige mangler i EU’s våbenkontrolaftaler, især EUs etiske retningslinier for våbeneksport fra 1998.

Rapporten opfordrer EU til at styrke og udvide de retningslinier, der skal forebygge den uansvarlige eksport af overskydende våben, våbenkomponenter og sikkerhedsudstyr, såvel som bevillinger til våbenproduktion og våbentransport i tredjelande.

– Det udvidede EU har en mulighed for at gå forrest i arbejdet for at skabe positive forandringer på området. Men for at gøre det må EU skabe orden i eget hus, mener Amnesty International.

Rapporten udpeger væsentlige svagheder, udeladelser og smuthuller i den eksisterende kontrol af EU’s våbeneksport, herunder:

– Et italiensk joint venturefirmas fremstilling af biler til brug for mobile henrettelseskamre i Kina.

– Storbritanniens eksport af motorkomponenter til kinesiske militærfly på trods af EU’s våbenembargo af Kina.

– Mangel på kontrol af den store handelstransport gennem Holland, som tillader eksport af pansrede køretøjer til Israel på trods af, at de bliver brugt mod civile.

– Overførslen af overskydende tjekkiske og polske våben til regeringer som den i Yemen, der er kendt for at omdirigere våben til tredje lande.

– Spanske satellitter til brug for efterretningsarbejde, militær udstyr og træning er lovet til Colombia, på trods af bekymring for at regeringen i landet er med til at forværre menneskerettighederne.

– Et tysk teknologifirmas levering af overvågningsudstyr til Turkmenistan, på trods af at landets regering historisk har brugt den slags til politisk undertrykkelse.

– Franske helikoptere og enkeltdele er produceret med licens i Indien og leveret til Nepal, hvor væbnede styrker har brugt helikopterne til at skyde og dræbe civile.

Danmark nævnes bl.a. i rapporten i forbindelse med salg af politipistoler i 2001 og salg af rifler fra hæren i 1999.

EU har i år lovet en komplet gennemgang af dets etiske retningslinier for våbeneksport. Et møde den 14. maj i EU’s våbenkontrolkomite COARM er den sidste del af denne proces.

Amnesty International er bekymret for, at gennemgangen ikke vil blive bred og dyb nok til at fjerne de alvorlige mangler, som medfører overgreb på menneskerettighederne. Organisationen opfordrer ligeledes EU til at arbejde for en juridisk bindende global våbenaftale, som kan styrke EU’s retningslinier.

Netavisen 14. maj 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater