Folkeafstemninger skal ikke være et gummistempel

– Vi ser frem til afvisninger af EU-grundloven, når befolkningerne spørges i Danmark, Storbritannien og mindste seks andre EU-lande. Men vi kræver den fornødne tid forinden til en demokratisk proces med oplysning og debat, siger Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU

Tony Blairs kovending med beslutningen om at sende den kommende unionsforfatning til folkeafsteming har skabt usikkerhed hos unionsbyggerne. Indtil nu har en engelsk tilslutning været anset for en given sag.
Den har også skabt fornyet pres på de lande, hvis regeringer modsættter sig en folkeafstemning.

– Min ven Tony Blair ved præcis, hvorfor han har gjort det, og han vil helt givet sikre, at afstemningen bliver udført succesfuldt til gavn for Europa. Men det er ethvert lands egen beslutning, som jeg ikke vil kommentere, siger den tyske kansler Schröder ifølge Reuters. Han kunne ikke drømme om at sende unionsforfatningen til afstemning blandt tyskerne.

Der har rejst sig en mænde spekulationer om afstemningsdatoerne. De plejer at blive koordineret på en sådan måde, at mulighederne for et ja bliver større. Normalt ved at ‘sikre’ ja-lande stemmer først.

Spekulationerne raser også blandt de danske tilhængerpartier – dvs. både regering og det socialdemokratiske regeringsalternativ. EU-modstandernes synspunkterne bliver der ikke lyttet til.

Det Konservative Folkeparti har meldt ud, at de ønsker en folkeafstemning hurtigst muligt, hvis regeringslederne i EU enes om en EU-grundlov i Bruxelles i juni.

– I Folkebevægelsen mod EU kræver vi også folkeafstemning om EU-grundloven. Men folkeafstemninger skal ikke bare bruges som et gummistempel, der bare skal blåstemple regeringsledernes beslutning inden blækket er blevet tørt på forhandlingsprotokollerne. Det skal ikke være et pseudo-demokratisk fernis.

Der skal være den fornødne tid til en demokratisk proces forud for afstemningen med oplysning og debat, hvor tilhængere og modstandere ligestilles med hensyn til økonomiske resourcer og mulighed for at komme til orde, lyder kravet som spidskandidat Ditte Staun stiller på vegne af Folkebevægelsen mod EU.

– Vi ser i øvrigt med glæde frem til folkeafstemningerne. Før weekenden vidst vi, at befolkninger ville blive spurgt i Danmark, Holland, Irland, Spanien, Portugal, Luxembourg og Tjekkiet. Nu ser det også ud til, at Tony Blair har givet sig i London, så briterne skal have en folkeafstemning, siger Ditte Staun og påpeger, at modstanden også er stor i Storbritannien, hvor meningsmålinger viser, at kun 17 pct. af befolkningen vil sige ja til EU-grundloven og nej-siden står til et godt valg til EU-parlamentet.

Netavisen 21. april 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater