Østudvidelsen truer det danske arbejdsmarked og de nye EU-landes økonomi

Udtalelse fra forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU den 13. marts 2004

Folkebevægelsen mod EU frygter, at optagelsen af de 10 nye medlemmer den 1. maj vil føre til kaotiske forhold for store dele af det danske arbejdsmarked. Vi vurderer, at de betingelser, som den danske regering har opstillet, ikke vil kunne overholdes i praksis.

Arbejdstagere fra Østeuropa vil kun blive hentet til Danmark så længe de er billigere end dansk arbejdskraft. Udvidelsen vil således blive brugt til at forringe løn- og arbejdsforhold, hvilket hverken danske eller østeuropæiske arbejdstagere har interesse i.

Samtidigt risikerer de nye lande at få økonomiske problemer fordi deres bedst uddannedede folk vil søge arbejde i Danmark og andre nuværende EU-lande.

Folkebevægelsen vender sig imod den måde princippet om arbejdskraftens frie bevægelighed bruges til at spille arbejdstagerere i øst og vest ud imod hinanden på.

Vi opfordrer derfor regeringen til i lighed med Tyskland at indføre et syv-årigt stop for indvandring af arbejdskraft fra de nye medlemslande.

Det er ikke en idéel løsning, men den vil give både Danmark og de nye lande frist til at søge at løse de problemer som reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed skaber. Vi vil samtidig støtte de nye medlemslandes bestræbelser på at forbedre løn- og arbejdsforhold.

Netavisen 15. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater